• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nato-kritiker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långt ifrån alla jublar över den senaste tidens Nato-besked. Hör fredsorganisationernas syn utvecklingen i videon. Foto: SVT

Fredsorganisationerna: Saknar en större debatt kring Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Flera fredsorganisationer ställer sig kritiska till att Sverige ser ut att snart bli ett Natoland. Ökad polarisering och för många aspekter som inte tagits hänsyn till är några av orsakerna.

– Det känns oerhört oroande, säger Kerstin Bergå, ordförande på Svenska freds.

Efter tisdagen ja från det turkiska parlamentet samt Viktor Orbáns inlägg på X där han skriver att Ungern stöttar ett svenskt medlemskap, ser det ut som att Sverige snart kommer att vara medlem i försvarsalliansen.

Kerstin Bergå, ordförande på Svenska freds, är kritisk. Hon ser hellre att man satsar på diplomati än upprustning:

Sverige och Nato

– Det är en historisk felprioritering för Sverige och att vi nu allierar oss med auktoritära stater som inte delar våra värderingar när det gäller mänskliga rättigheter och folkrätten känns oerhört oroande.

”Aktörer med egna intressen”

Svenska freds ser Natomedlemskapet som en del av den militarisering som enligt dem pågår runt om i världen – och Sveriges inträde innebär enligt dem att man ökar både spänningen och polariseringen.

– Vi har ju fått lära oss genom den här otroligt långdragna utpressningen som Turkiet har utsatt Sverige för, att Nato består av politiska aktörer. Vi går in i en allians med aktörer som har egna intressen, säger Bergå.

Fler fredsorganisationer reagerar

Ytterligare fredsorganisationer ser på den annalkande anslutningen med kritiska ögon. Man saknar en bredare debatt kring Nato och vad ett medlemskap innebär.

Malin Nilsson, generalsekreterare vid Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, ser brister i bland annat miljöaspekten av ett Natomedlemskap:

– Regeringen har föreslagit att Försvarsmakten inte längre ska behöva göra miljöprövningar när man har internationella övningar. Det är ju kopplat till att allt fler Natoländer nu vill komma hit och öva och Sverige vill väldigt gärna ha de här övningarna. Då är man beredd att strunta i svensk lagstiftning.

Malin Nilsson och Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen, tar upp fler ämnen som de anser behöver tas hänsyn till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet