Fredrik Lennartsson från Sveriges kommuner och regioner och Martin Ärnlöv från Svenska röda korset presenterar överenskommelsen om att stötta kommunerna genom att stärka frivilliggrupper. Foto: SVT

Frivilliggrupper ska stötta kommunerna med stöd till äldre

Uppdaterad
Publicerad

En rad organisationer inom civilsamhället ska tillsammans stötta kommunerna med hjälp till personer över 70 år som på grund av coronaviruset bör hålla sig hemma.

– Vi kan fungera som extra armar och ben för kommunerna, säger Georgios Kontorinis från Civilförsvarsförbundet på en presskonferens i dag.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har kommit överens med en rad frivilliggrupper om att samarbeta kring det extra stöd som kan behövas i samhället till följd av coronaviruspandemin.

Sverige har omkring 1,5 miljoner personer över 70 år som uppmanas att minska sina sociala kontakter för att hejda smittspridningen.

Coronapandemin

– Vi såg en risk att de skulle behöva vända sig till en redan ansträngd hemtjänst som också  just nu brottas med höga sjuktal, säger Fredrik Lennartsson på Sveriges Kommuner och Regioner.

Hjälpen ska finnas i alla kommuner

I dag finns frivilliga resursgrupper i 155 kommuner och ett första steg blir att stärka dem. Men målet är att hjälpen ska finnas i alla kommuner och därför har MSB och SKR tecknat en avsiktsförklaring med Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner.

Röda korset kommer att ha en koordinerande roll i samtalen med kommunerna.

Medmänskligt stöd

Frivilliggrupper har visat sig vara ett stöd för samhället vid tidigare kriser, bland annat skogsbränderna 2014 och 2018 och den stora flyktingtillströmningen 2015.

– De kan användas till kommunikation, stöd inom äldreomsorgen, medmänskligt stöd, administration, avspärrningar och övervakning, tolkhjälp. Vi kan fungera som extra armar och ben för kommunerna, säger Georgios Kontorinis från Civilförsvarsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet