Pelle Svensson (S), 46 , Mattias Ottsson (S), 41, Andreas Porswald (MP), 37 – tre av dem som får pension Foto: SVT

Generösa pensioner till unga politiker

Uppdaterad
Publicerad

Många kommunpolitiker kan lyfta feta pensioner på hundratusentals kronor – trots att de inte ens fyllt 50 år.

De flesta av oss vill nog få en gyllene ålderdom. Men för landets kommunpolitiker finns goda möjligheter till en gyllene medelålder. Många har generösa pensionsavtal när de väljer att sluta som politiker – trots att de ibland är så unga som i 30-årsåldern.

SVT Nyheters granskning visar att förra året betalade landets 50 största kommuner ut sammanlagt 35 miljoner kronor till 180 politiker som slutat. Och mer än var tionde som avgått fick pension trots att de då var under 50 år. Det strider egentligen mot kommunernas egna riktlinjer.

SVT granskar politikers pensioner

Omkring var tionde avgången politiker som fått visstidspension är under 50 år – trots att kommunernas egna riktlinjer säger att man ska ha fyllt 50 för att vara berättigad.

”Det är orimligt”

Det ställs i pensionsavtalen inga krav på att en före detta politiker aktivt ska söka andra jobb. Och eftersom visstidspensionen blir mindre om man tjänar pengar på arbete finns inget incitament att söka nytt jobb.

Det här tycker många av dagens politiker är uppåt väggarna. Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, tillhör dem som är kritiska:

–Det är orimligt att man, bara för att man fyllt 50, ska uppbära ersättning ända fram tills man fyller 65. Även politiker måste kunna skola om sig och vara beredd på att ta ett annat arbete.

De mest generösa avtalen slöts innan de nuvarande reglerna (se faktaruta) trädde i kraft 2003 – men det finns gott om undantag i avtal träffade efter det.

En halv miljon per år

Andreas Porswald (MP) i Västerås är den yngste som har avgått med pension. Han är bara 37 år och kan få pension till december år 2015. Under förra året kvitterade han ut nära 220.000 kronor. (Länk till hela listan över politikerpensioner hittar du till längst ner till höger i den här artikeln)

Norrköpings förra kommunstyrelseordförande Mattias Ottosson (S) är 41 år. Han kan få pension till i maj år 2036. I fjol fick han 370.000 kronor i visstidspension och om han fortsätter i den takten skulle han få ut nio miljoner kronor innan han blir pensionär på riktigt.

Stockholmspolitikern Stella Fare var 44 år då hon slutade som borgarråd för Stockholmspartiet 2002. Hon har rätt till pension till år 2023. Förra året fick hon över 420.000 kronor och i den takten hinner hon få nästan fem miljoner till. Idag är hon landstingspolitiker för Folkpartiet.

–Jag är inte intresserad av att kommentera eller att svara på några frågor i det här fallet. Det räcker, tror jag, säger Stella Fare.

Pelle Svensson (S) är före detta kommunalråd i Haninge. Han är 46 år och får pension fram till år 2031. Förra året blev det 560.000 kronor. Och han skulle kunna få över tio miljoner till.

”Politikerjobbet annorlunda”

Men Pelle Svensson tycker att systemet är orimligt och borde göras om.

–Människor tycker att det är orättvist. Jag förstår ju att folk reagerar och jag har försökt utifrån min egen position att göra rätt för mig. Det är därför jag jobbat ideellt i föreningslivet och åt kommunen.

Har du nånsin försökt att avsäga dig pensionen?

–Nej, det har jag inte funderat på, säger Pelle Svensson.

Lars O Molin (KD) är kommunfullmäktiges ordförande i Örebro. Han tycker att regelverket måste förändras:

–Jag tycker att det inte ska skilja sig för mycket när det gäller villkoren på arbetsmarknaden. Jag tror att det är svårt för folk att förstå om politiker har helt andra villkor, men man måste också förstå att politikerjobbet är lite annorlunda.

Och Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, instämmer men menar att det är en svår balansgång:

–Man måste kunna locka duktiga människor att ge upp sina civila karriärer för att bli politiker och då måste man också ge dem rimliga förutsättningar när de en gång slutar. Men dagens pensionsvillkor är inte rimliga.

Faktaruta: Kommunalrådspension

* En kommunpolitiker som innehaft förtroendeuppdrag i minst tre år kan, om han/hon avgår före 65 års ålder, få avgångsersättning eller visstidspension.

* Hur mycket pengar var och en får avgör varje enskild kommun men de flesta följer den rekommendation som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beslutat om och som gäller från den 1 januari 2003

* Reglerna säger att full visstidspension kan betalas ut till den politiker som innehaft uppdrag i 12 år och som fyllt 50 år vid tidpunkten för avgången. Pensionen motsvarar 65-70 procent av heltidslönen och betalas ut fram till ålderspensionen (max 67 års ålder).

* Om den före detta politikern får nytt jobb ska löneinkomsterna redovisas och visstidspensionen reduceras. Det finns inget krav om att söka nytt jobb så den f d politikern har i praktiken garanterad inkomst fram till ålderspensionen.

* Kapitalinkomster leder, enligt SKL:s regelrekommendation, inte till att visstidspensionen minskas. En före detta politiker kan därför ha ett eget bolag och fakturera för utfört arbete för att därefter bevilja sig själv aktieutdelning istället för lön. (Inkomster av kapital beskattas dessutom lägre än löneinkomster).

* En politiker som är under 50 år kan få avgångsersättning i maximalt fem år, är man under 40 år kan ersättningen betalas ut under maximalt två år. Före år 2003 fanns ingen nedre åldersgräns för visstidspension.

* Sveriges Kommuner och Landsting överväger att under 2013 göra förändringar i rekommendationen för ekonomiska ersättningar till politiker som avgår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet