– Jag tittade lite på sifforna i går och tänkte till, säger Johan Giesecke som tror att Stockholm kommer nå sin topp av coronasmittade inom tre veckor.

Giesecke: Då når vi peaken i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De kommande tre veckorna kommer läget för sjukvården i Stockholm att förvärras – sedan vänder det, menar tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke. Även Region Stockholm tror på en vändning i april.

Trycket på sjukvården i Stockholm är stort. Sjukvårdsbehovet ökar stadigt och i söndags hade 3016 personer hittills konstaterats smittade av coronaviruset i Stockholm, varav 251 personer avlidit.

Enligt Johan Giesecke, professor emeritus vid Karolinska Institutet och tidigare statsepidemiolog, kommer kurvan att planas ut om tre veckor, för att sedan vända nedåt.

Coronapandemin

– Det kommer att bli värre för sjukvården, mycket värre. Den här veckan, nästa vecka och den tredje veckan. Sen kommer det att vända, sa han i Morgonstudion under måndagen.

Vändning i april

Även Region Stockholm tror på en vändning i april. Enligt deras senaste prognos avtar ökningen 17-18 april.

– Det är plus eller minus fem dagar, så det kan lika gärna vara den 23 april, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm.

”Säkert fel”

Men den analysen kan komma att ändras. I helgen har sjukvårdsbehovet för coronasmittade ökat stadigt varje dag och regionen gör nya bedömningar löpande.

– När man gör en bedömning är att det enda man vet att den säkert är fel, för det är ändå en gissning. Det är så många faktorer som påverkar, säger Björn Eriksson.

Ska göra det som krävs

Nu förbereder sig sjukvården för att förvärrat läge. Under måndagen meddelade Region Stockholm att det tillfälliga sjukhuset i Älvsjö står redo.

Och nu gäller det att se till att medarbetarna inom vården orkar med, säger Björn Eriksson.

– Vi kan ta hand om ett ännu mer förvärrat läge och kommer också göra allt för att ta hand om det ökade behovet. Vi kommer göra det som krävs för att klara av det.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet