bilder på pennor, kläder och anteckningsböcker på en försäljningssajt på internet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på när man handlar på shoppingsajter? Daniel Ahlström från Kemikalieinspektion svarar. Foto: SVT

Giftiga ämnen i shoppingjättarnas varor – så ska du tänka som konsument

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya varningar om giftiga ämnen i produkter från kinesiska shoppingsajter som Temu och Shein.

– Det är bra att som konsument vara medveten om att det troligen inte är någon som har kontrollerat de produkter som man klickar hem, säger Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Myndigheterna i Sydkorea har nyligen gjort inspektioner av produkter för kvinnor från plattformarna Shein, Temu och även Aliexpress, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Resultatet: Skor som innehåller över 200 gånger så höga halter av hormonstörande ftalater än vad som är tillåtet. Kepsar med dubbelt så höga halter av det cancerframkallande ämnet formaldehyd än den tillåtna gränsen.

Till AFP säger företrädare för Shein att de arbetar tätt med internationella testföretag för att se till att produkterna följer företagets säkerhetsföreskrifter.

Temu skriver i ett svar till SVT att de efterlever lagar och regler och tar konsumentsäkerhet på största allvar. Företaget säger att de värdesätter feedback både från konsumenter och tillsynsmyndigheter.

”De som säljer produkter på Temus plattform måste tillhandahålla en mängd dokumentation och vi genomför regelbundna stickprov.”

EU:s listar farliga ämnen

Köper du varor från företag inom EU har du alltid rätt att få veta om varan innehåller något av de särskilt farliga ämne från den så kallade Kandidatlistan, skriver Kemikalieinspektionen.

Men vid ett nordiskt tillsynsprojekt inom e-handel som presenterades 2020 klarade bara drygt var femte produkt (22 procent) köpt utanför EU de europeiska kemikaliereglerna.

– Vid stickprovskontroller har vi hittat ämnen som kadmium, bly i smycken, mjukgörare i mjukplast och elkablar men också flamskyddsmedel i framförallt kablar, säger Daniel Ahlström.

I en rapport skriver Kemikalieinspektionen att konsumenter bör vara särskilt uppmärksamma på billig elektronik som laddare, hörlurar och belysningar, smycken med delvis svarta ytor i gotisk eller bohemisk stil samt alla typer av varor i mjuk pvc-plast.

Långtidsexponering

Daniel Ahlström framhåller att det framförallt är exponering över tid som riskerar att bli skadlig.

– Det är ingen akut fara med exponering vid enstaka tillfällen, utan det handlar om en samlad exponering på längre sikt. Men de här ämnena är ju begränsade av en anledning även om man inte ser effekterna på en gång.

I de fallen Kemikalieinspektionen hittar farliga ämnen informerar de plattformarna om sina fynd.

– Och då tar de bort just de produkterna från sin marknad så att de inte säljs till kund, säger Daniel Ahlström.

Några av ämnena som hittats

Kemikalieinspektionen har funnit flera olika giftiga ämnen bland produkter från både Shein och Temu, bland annat dessa:

Ftalater: En grupp ämnen där alla inte är skadliga. Vid stickprov har man bland annat funnit ftalaterna DBP och DIBP som kan påverka reproduktionsförmågan.

Bly: Ett giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan exempelvis skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

Kadmium: Giftigt för miljön och hälsan och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.

Källa: Kemikalieinspektionen/TT

Kandidatlistan – EU:s lista över särskilt farliga ämnen

EU har en lista för särskilt farliga ämnen som kalla kandidatlistan. Om en vara innehåller över 0,1 procent av något av de listade ämnena har konsumenten rätt att få den informationen från butiken om du frågar.

Ämnen på listan innehåller minst en av tre kriterier:

  • de klassas som cancerframkallande, mutagent (förändrar gener) eller reproduktionstoxiskt (påverkar förmågan att få barn).
  • de betraktas som långlivat, bioackumulerande (ansamlas i kropparna på människor och djur) och toxiskt (giftigt) eller mycket långlivat och mycket bioackumulerande.
  • ämnet har andra allvarliga egenskaper, exempelvis hormonstörande egenskaper.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.