Från och med den 1 juli tar Giftinformationscentralen (GIC) inte längre emot samtal om husdjur. Jonas Höjer, läkare på GIC, säger att man aldrig haft något formellt ansvar att sköta djurförgiftningar, och att man gjort det på övertid för att understödja veterinärerna.
– Egentligen har vi inte ens haft kompetensen som krävs. Redan för sex år sedan slutade vi ta emot djursamtal under natten, och nu har vi kommit till nästa steg där vi tyvärr inte längre alls kan ta på oss uppgiften. Samtalstrycket har blivit så hårt att vi måste fokusera på vårt eget ansvarsområde, som är att ge råd om akuta behandlingar av människor.
Kontakta veterinär
Djurägare som har frågor kring sina hundar och katter får i fortsättningen kontakta veterinärer eller djursjukhus.
– Några veterinärer och enstaka hundägare har blivit lite upprörda och frågat om vi inte kunde ändra vårt beslut. Vi vet ju inte hur situationen kommer se ut om två, fem eller tio år — men som vår personalsituation är just nu så är det helt omöjligt, säger Jonas Höjer.
Det hårda samtalstrycket under den senaste tiden kommer inte som en överraskning för Jonas Höjer. Ända sedan GIC startade sin verksamhet för 60 år sedan har antalet samtal ökat för varje år.
– Det vore ologiskt att tro att antalet akuta förgiftningar ökar i Sverige. Jag tror snarare att det är en följd av att alla människor i dag har mobiler och lättare får tag på telefonnummer till olika rådgivningar.
Serumet räcker
Förra veckan gick GIC ut med information om att serumet mot huggormsbett tagit slut hos deras vanliga leverantör. Nu har man hittat en annan leverantör som har en annan form av motgift, som enligt GIC ska vara lika effektivt som det vanliga.
– Som läget är nu så finns det ingen anledning att skrämma upp folk, vi kan hjälpa alla som behöver. Men om sommaren fortsätter att vara lika varm kan det komma att uppstå en liten kris fram emot augusti, säger Jonas Höjer.
Fakta: Om du misstänker att ditt djur är förgiftat
Kontakta veterinär/djursjukhus om det är brådskande eller om ditt djur är allmänpåverkat.
Sjukvårdsupplysning för djur kan du få under jourtid från Agrias telefonveterinär på 010-810 80 00.
Har du allmänna frågor om djurläkemedel kan du ringa Läkemedelsupplysningen på 0771-46 70 10.
Läkemedel avsedda för människor ska inte ges till djur om inte veterinär rekommenderat detta.
Läkemedel eller ohyremedel avsedda enbart för ett visst djurslag ska inte ges till andra djurslag om inte veterinär rekommenderat detta. Vissa fästingmedel avsedda för hundar, kan till exempel vara livsfarliga för katter.
Källa: Giftinformationscentralen