Den nya gymnasielagen, som innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier, får grönt ljus.
I ett pressmeddelande skriver Migrationsöverdomstolen att ”stadgad ordning” inte har åsidosatts och att bestämmelsen om sänkt beviskrav inte strider mot aktuella EU-regler.
– Det här är så klart stort för unga människor som rotat sig i Sverige, blivit en del av vårt land, och som inte vill annat än att bidra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till TT.
Migrationsverket börjar nu förbereda ärenden
Migrationsverket som avvaktat med bifallsbeslut som gäller den nya gymnasielagen sedan den 18 juli på grund av att två migrationsdomstolar underkänt lagen, kommer nu att börja förbereda ärenden.
– Vi sätter igång och förbereder ärenden och vi hoppas att de som ansökt inte ska behöva vänta allt för länge, säger Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.
Enligt Migrationsverket har de sedan den 1 juli fått in 9 650 ansökningar varav 1 159 ärenden har avgjorts. Majoriteten är uppenbara avslag. Bara ett tiotal ansökningar hann få bifall innan arbetet pausades. Antalet ärenden som nu är aktuella för prövning är 8 453.
– Det är inte lika många som kommer få bifall men vi räknar med många, säger Irene Sokolow.
Fick hård kritik
Gymnasielagen drevs igenom i riksdagen trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa. Lagrådet sågade förslaget och skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Kritiken gällde bland annat regeringens beredning av förslaget till ett sänkt beviskrav för sökandens identitet. Förslaget bereddes därefter ytterligare innan riksdagen beslutade om den nya bestämmelsen.
Nu anser alltså Migrationsöverdomstolen att stadgad ordning inte har satts åt sidan i något väsentligt hänseende när bestämmelsen kom till, och att den därför får tillämpas.
Det sänkta kravet på att kunna styrka sin identitet fick också Migrationsdomstolen i Göteborg att be om EU-domstolens vägledning.
Migrationsöverdomstolen bedömer dock att det redan finns praxis från EU-domstolen och därför inte är nödvändigt med ytterligare klargöranden från EU-domstolen.
Det innebär att lagen kan börja tillämpas direkt.
– Gymnasielagen har kommit till i laga ordning och den strider inte mot EU-rätten, säger Thomas Rolén, kammarrättspresident på Kammarrätten i Stockholm, som också är ordförande i Migrationsöverdomstolen till SVT Nyheter.
Är det ett glädjebesked för de tusentals ensamkommande?
– Det kan jag inte riktigt säga, men det är ett glädjebesked att vi får en juridiskt klargörande men sen är det fortfarande individuella bedömningar.
Nya gymnasielagen från 1 juli 2018
Den 1 juli 2018 trädde en tillfällig ändring i gymnasielagen i kraft. Ändringen i gymnasielagen ger möjlighet till personer som fått avslag på sin asylansökan att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. De som omfattas av denna lag måste skicka in sin ansökan senast 30 september 2018.
Källa: Migrationsverket