Det var den 1 juli i år som en tillfällig ändring i gymnasielagen trädde i kraft. Ändringen i gymnasielagen ger möjlighet till personer som fått avslag på sin asylansökan att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.
Den som vill ansöka måste skicka in sin ansökan senast sista september. I Uppsala och i flera andra kommuner har det lett till en akut situation med hemlösa ungdomar som samtidigt går på gymnasiet.
Mirwais Ansari är en av dem som väntar på besked. Han kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande för tre år sedan.
”Mitt liv betyder ingenting”
Han har tillstånd att vara i Sverige, med stöd i gymnasielagen, men har inte rätt till hjälp att få någon bostad. Och han har inte tillstånd att arbeta.
– Ibland sover jag ute, ibland hos kompisar. I somras sov jag ute hela tiden. I Stadsparken, bakom sjukhuset eller på andra platser där inte polisen kom och sa att vi inte fick vara, säger han.
Han beskriver hur det är svårt att koncentrera sig på skolan och fokusera framåt när all kraft går till att lösa var han ska sova i natt.
– För mig betyder mitt liv ingenting. Jag gillar inte mitt liv, det är inget liv. Mitt liv är som ett fängelse, säger han.
Inte kommunernas ansvar
På SKL, Sveriges kommuner och landsting, menar man att ansvaret inte ligger hos kommunerna.
– Vi har påpekat, redan i våra remissvar när den här lagen togs fram, att staten har ett ansvar för alla som söker asyl via LMA eller via gymnasielagen, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef Sveriges Kommuner och Landsting.
Så det är egentligen staten som ska ta det här ansvaret enligt SKL?
– Ja, det är vår absolut tydliga uppfattning att det är så.
”Hundratals i länet kan beröras”
De ensamkommande har gode män som ska se till deras intressen.
Peter Marinko, talesperson för Nätverket för gode män till ensamkommande barn i Uppsala, har försökt uppskatta hur många av de ensamkommande i Uppsala län som kan ligga i riskzonen för hemlöshet.
– En uppskattning är omkring 400 stycken, säger Peter Marinko.