Kristina Lagerström, reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon om hur flera skolkoncerner kunnat fortsätta expandera år efter år trots brister och hård kritik från Skolinspektionen. Foto: Edvin Lundqvist/SVT

”Handel med skoltillstånd har pågått i decennier”

Publicerad
Analys ·

Köpa skoltillstånd har varit ett säkert sätt för skolkoncerner att växa i decennier. Thorengruppen är inte heller den första som kunnat göra det och samtidigt vara ifrågasatt av Skolinspektionen.

Kristina Lagerström

Granskande reporter

Futuraskolan AB ville utöka och ansökte om att få starta nya skolor i Stockholm, Danderyd och Täby. Men det blev nobben från Skolinspektionen, som konstaterade att företaget inte ens lyckats summera antalet undervisningstimmar korrekt i ansökan. Då bytte skolkoncernen strategi och köpte en befintlig högstadieskola i stället.

Det här är femton år sedan. Skolinspektionen ifrågasatte i Uppdrag Granskning om huvudmannen överhuvudtaget var seriös, men myndigheten kunde ändå inte lägga sig i att den köpte en skola. Skoltillståndet följde ju med på köpet.

Sedan dess har flera betydligt större skolkoncerner kunnat expandera trots att de haft Skolinspektionen på sig. Har man bara haft sin ansökan i ordning har det inte spelat någon roll om de skolor man redan drivit varit bristfälliga.

John Bauerkoncernen fick hård kritik för kvaliteten på sina skolor från 2005 men startade bara fler lönsamma yrkesgymnasier. När affärslyckan så småningom vände och koncernen gick i konkurs 2013 hade den över 30 grund-och gymnasieskolor.

Nu har reglerna skärpts. Skolinspektionen kan säga nej till nya skolor, med hänvisning allvarliga brister i befintliga skolor. Thorengruppen fick till slut nej på samtliga nya ansökningar ett år.

Men även Thoren Business School löste då sitt tillväxtproblem genom att köpa skolor i stället, visade SVT:s granskning. Tre skolföretag inhandlades våren 2022 för sammanlagt 122 miljoner kronor. Bolagets vd medgav själv att det inte såg bra ut och att företaget skulle upphöra med denna strategi. Ändå gick det alltså bra för Skolinspektionens del.

Efter SVT:s granskning blev det förnyad ägarprövning, sedan ägarbyte och ny ägarprövning som pågår.

För sedan olika regeringar jobbat i minst sju år på det kom en lag om ägarprövning till slut på plats 2019. Men den stoppade inte riskkapitalbolag, trots löften från Lotta Edholms företrädare Jan Björklund. Och den stoppade alltså inte handel med skoltillstånd. Det blir inte lätt för skolministern att leva upp till det hon säger.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.