Allt fler friskolor som drivs som aktiebolag ingår i en skolkoncern, det slår Skolverket fast i en ny rapport. En av trenderna är att koncerner köper upp mindre friskolor. Skolminister Lotta Edholm (L) ser risker med att koncernerna äger en allt större andel av de fristående skolorna.
– Vi har ju osunda drivkrafter inom friskolesektorn och det blir ju ett större problem i en stor koncern i jämförelse med en liten friskola, eftersom det helt enkelt påverkar många fler elever.
Så har koncernerna rundat Skolinspektionen
Den som vill starta en ny skola måste skicka in en ansökan som ska godkännas av Skolinspektionen. Men skolkoncerner som vill expandera snabbt kan enkelt runda regelverket: vid köp av en redan befintlig skola följer tillståndet att driva skolan med på köpet.
SVT har tidigare avslöjat att Thorengruppen, som stoppats från att öppna nya skolor på grund av allvarliga kvalitetsbrister i befintlig verksamhet, har kunnat fortsätta expandera genom att köpa skolor. Under 2022 köpte de skolor för 122 miljoner kronor.
Regeringen planerar lagändring
Efter granskningen av Thorengruppen i fjol bad Skolinspektionen om en förändring på området.
Nu, drygt ett halvår senare, säger skolministern till SVT att hon vill ändra lagen så att tillståndet inte följer med när en skola säljs till en ny ägare.
– Det är ju ett sätt att få bättre kvalitet, så vi tittar på det just nu i regeringen, säger Lotta Edholm.
Vilka krav som ska ställas på den som vill ta över en skola kan skolministern inte svara på ännu – men säger att hon vill skärpa kontrollen och att regeringen inom kort kommer komma med ytterligare besked i frågan.
– Jag skulle ju vilja se att vi har en hårdare ägar- och ledningsprövning än vad vi har idag, säger hon.