Fler söker nu efter en balans i livet där man tränar mer av hälsoskäl än för att få en snygg kropp. Foto: TT

Höstens träningstrend: Vardagsmotion är nu på uppgång

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tid med prestationsinriktad träning som exempelvis långa lopp märks nu en vändning. Vardagsmotion tar nu allt mer plats.

– Nu börjar man äntligen att rikta fokus inåt, vad mår jag bra av i min vardag, säger den personliga tränaren och hälsoprofilen Sofia Ståhl.

Enligt Sofia Ståhl, även kallad ”PT-Fia”, söker fler och fler nu efter en balans i livet där man tränar mer av hälsoskäl än för att få en snygg kropp.

– Man börjar prata mer om att få in träningen i vardagen. Att man cyklar till jobbet, eller träffar sina vänner och gör olika aktiviteter. Att det inte behöver handla om tung träning. Jag tycker mig se att trenden är på väg ditåt, alltså mer mot vardagsmotion, säger hon.

Att motionera – mer accepterat

Även om prestationsinriktad träning fortfarande är väldigt populärt så blir nu vardagsmotionen mer accepterad.

– Allt fler förstår att vi lever ett väldigt uppkopplat och stressande liv där det kan vara svårt att få in ytterligare stora projekt. Man börjar förstå att det lilla också räknas. Att det ger stora hälsoeffekter att bara göra något litet ett antal gånger i veckan, säger Sofia Ståhl.

Hon har i många år pratat om att träning bör handla om hur du mår inombords och inte om hur du ser ut på utsidan.

– Man strävar inte lika mycket efter en snygg kropp utan att det räcker med att du rör dig i vardagen. Att man använder sin kropp i stort och smått. Det kan vara att hjälpa någon att flytta eller att du tar en promenad hem efter jobbet. Där du inte alltid behöver vara ombytt.

Slår igenom stort om tre år

Däremot tror hon att det kommer ta i alla fall tre år innan trenden med vardagsträning slår igenom stort i Sverige.

– Men det märks att fler och fler börjar tänka i dessa banor och det har jag väntat väldigt länge på, säger Sofia Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.