Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018. Foto: SVT

Här är intervjun som användes som bevisning i rättegången mot Bonnesen

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen gav kort innan Uppdrag gransknings avslöjande 2018 en intervju som nu har blivit avgörande bevisning. Ljög hon under intervjun med SVT?

Målet har handlat om huruvida Birgitte Bonnesen mörkade vad hon och bankledningen visste om den misstänkta penningtvätten i Swedbank, som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade i början på 2019.

Hon friades av Stockholms tingsrätt men domen överklagades och på tisdagen meddelade Svea hovrätt att Birgitte Bonnesen har gjort sig skyldig till grovt svindleri. Det är en dom som kommer att få stor betydelse, menar Uppdrag Gransknings reporter Axel Gordh Humlesjö.

– Genom de här vilseledande uttalandena har man riskerat att orsaka stor skada för ett av Sveriges största börsbolag. Det anses vara det allvarliga och anledningen till att hon döms till fängelse, sade han i SVT:s livesändning.

I videon kan du se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.