Här är Lärarnas riksförbunds krav inför skolstarten

Uppdaterad
Publicerad

Tillgång till munskydd, begränsningar av hur många vuxna som får träffas och en riskbedömning i samtliga skolor. Det kräver nu Lärarnas Riksförbund för att grundskolan ska kunna öppnas till starten av vårterminen.

De närmaste dagarna inleds vårterminen i landets skolor. I gymnasieskolan ska undervisningen de första veckorna ske på distans, i grundskolan är undervisningen huvudsakligen dock tänkt att ske som vanligt.

Lärarnas Riksförbund menar att det kan innebära risker och har därför tre krav för att skolorna ska kunna öppnas som planerat:

Coronapandemin
  • Begränsningar av möten. Man vill inte att mer än åtta vuxna ska få mötas samtidigt i skolan. Enligt facket måste vuxna både i skolor och Komvux omfattas, och undervisning och lokaler anpassas. Om det inte är möjligt vill man att skolan hålls stängd.
  • Tillgång till munskydd. Lärarnas Riksförbund vill att munskydd eller visir ska finnas tillgängligt i skolorna både för personal och elever som känner oro. Om inte det ordnas vill man hålla skolan stängd.
  • Riskbedömningar. Facket vill att bedömningar av risken görs tillsammans med skyddsombud i alla skolor innan de tillåts öppna. Detta bland annat för att kunna undvika senare skyddsstopp av undervisningen. Det kan till exempel handla om hur stora lokalerna är och hur ventilationen fungerar. Man vill att undervisning i trånga lokaler med upplevd risk ska avvecklas.

– Vi har hela tiden varit positiva till att hålla skolan igång. Det ansvar som lärarna tar bör också mötas med respekt för arbetsmiljön och den vilja man har att samtidigt hålla verksamheten igång och försöka minska smittspridningen. Därför är de här kraven så viktiga, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Om ni inte får gehör, vad händer då?

– Då finns det en risk för att smittspridningen ökar, det finns också en risk för att man måste akutstänga vissa verksamheter. Det är bättre att hitta andra sätt att göra det på.

”Distansundervisning tär otroligt mycket”

Hon menar att kraven framförallt bör tillämpas i högstadiet.

– Man bör göra detta innan skolorna öppnar så att man kan sätta in åtgärder. Det kanske till och med är så att man behöver gå över till distansundervisning på vissa ställen där man inte kan följa riktlinjerna, ha ordentlig ventilation och så vidare.

Däremot vill hon inte att grundskolorna generellt ska gå över till distansundervisning.

– Jag tror att det är bra att försöka hålla grundskolan öppen så mycket som det går. Vi vet att distansundervisning tär otroligt mycket både på lärarna och på eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet