Ur Sista hjälpen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalet när reporterns uppdiktade mamma erbjuds dödshjälp i hemmet. Foto: SVT/Sista hjälpen

Här erbjuds reportern dödshjälp hemma: ”En gastub och påse”

Uppdaterad
Publicerad

Dödshjälp är olagligt i Sverige men det finns ändå de som hjälper personer att dö i hemmet. I dokumentärserien ”Sista hjälpen” blir reportern erbjuden utrustning för att dö hemma, utan frågor om hälsotillstånd.

– Är det så att du verkligen vill dö, och har förmåga att fatta beslutet, är det inte straffbart att hjälpa någon, säger advokat Hanna Larsson Rampe.

I Sverige är det inte möjligt att få assisterad dödshjälp via vården om man är så sjuk att man inte kan göra det själv. Däremot finns det företag som tillhandahåller hjälp för människor som vill ta sina liv, genom att ge dem verktyg för att göra det på egen hand.

Ett sådant företag är Elysium. I programserien ”Sista hjälpen” får reportern kontakt med företaget.

– Jag ser det som att jag hjälper folk, jag kommer aldrig pusha någon att göra det här utan det är någons egna val, säger personen på telefon när han tror att det är en intresserad som ringer.

Gastub och plastpåse

Reportern låtsas vara dotter till en kvinna som vill ha hjälp att dö. Enligt personen på telefonen ska det ske genom en gastub som kopplas till en plastpåse.

Kostnaden för tjänsten är 45 000 kronor inom Stockholm, och företaget betalar inga skatter på pengarna. Enligt samma person har företaget tidigare hjälpt tio personer att avsluta sina liv.

– Är det så att du verkligen vill dö, och har förmåga att fatta beslutet, är det inte straffbart att hjälpa någon, säger advokat Hanna Larsson Rampe i programmet.

Men det här är ju ett företag som tar betalt för att göra det här, innebär inte det att det är brottsligt?

– Inte bara för att de tjänar pengar på det. Allting handlar om att personen gör det av helt fri vilja. Om den andra personen representerar ett företag eller är en privatperson spelar egentligen ingen roll, säger Hanna Larsson Rampe.

När programmet ber om en riktig intervju får de inga svar och företaget försvinner från nätet.

Se ”Sista hjälpen” på SVT Play eller SVT 1 klockan 21.30 den 4 mars.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Bris: Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Hjälplinjen: Ring 90390. För dig över 18 år.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Jourhavande präst: Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Mejl och chatt: svenskakyrkan.se

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chatt: mind.se (även för närstående)

Vårdcentral: Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.