En jobbar med kroppsaktivism på Instagram och den andra driver viktminskningskurser. Se när deras samtal bränner till lite extra i klippet ovan. Foto: SVT

Här möts Biggest loser-vinnaren Michael Fridebäck och kroppsaktivisten Karin ”Kajjan” Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Den ena hjälper folk att gå ner i vikt, den andra att älska sina kroppar hur de än ser ut. Kroppsaktivisten och Biggest loser-vinnaren tycker helt olika och möttes i samtal.

Michael Fridebäck, vinnare av tv-programmet Biggest loser och kommunpolitiker (M), har varit överviktig en stor del av sitt vuxna liv. Men för tre år sedan ställde han upp i Biggest loser, gick ner nästan 60 kilo och vann tävlingen. Nu arbetar han deltid med att driva viktminskningskurser. 

Karin “Kajjan” Andersson har hårdbantat i perioder av sitt liv och hatat sin kropp. Nu benämner hon sig själv som “tjock” och lägger ut bilder på sin kropp på Instagram “som en slags KBT”. Hon är kroppsaktivist, författare och menar att hon aldrig har mått så bra psykiskt som nu.  

Mötet

Michael Fridebäck tycker att sjukvården borde ”ställa hårdare krav på tjockisarna”. Karin “Kajjan” Andersson tycker snarare att sjukvården borde fokusera på hälsa i stället för att stirra sig blinda på personers vikt. De brinner för samma fråga – men har helt olika åsikter.  

Samtalet hettar till 

Michael Fridebäck har tidigare sagt att han tycker att det borde sitta varningstexter på större modeller av skyltdockor, och samtalet intensifieras när det citatet kommer upp.  

–  Vi kan inte normalisera ett sjukdomstillstånd, precis som med tobak så bör det sitta en varningstext, förtydligar han under deras möte.  

– Det är sådana här uttalanden som gör det svårt för mig att tro på att du bryr dig om hur andra människor mår, kontrar Karin “Kajjan” Andersson.     

–  Representation är superviktigt, för att människor ska känna att de har rätt att existera. För att människor inte ska gå omkring i ett konstant självhat, vilket vi är överens om att människor inte mår bra av, säger hon vidare.

Se en del av mötet i klippet ovan. Hela programmet finns att se på SVT Play.

Varannan svensk har övervikt eller fetma

• Mer än varannan man, var fjärde kvinna och var femte barn har ett BMI som bedöms som övervikt eller fetma.

• Ungefär 200 000 svenskar har eller har haft ätstörningar och var femte sjuåring vill bli smalare

• Övervikt är vanligare i socioekonomiskt utsatta grupper.  

• Övervikt ökar risken för sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. 

• Alla överviktiga löper inte samma risk för sjukdom. Risken påverkas bland annat av var på kroppen fettet sitter, högt blodtryck, BMI, livsstilsfaktorer och övrig hälsa.  

Källor: SCB, Livsmedelsverket, Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet

Mer i ämnet