Här tränar patienterna för att överleva

Publicerad

Psykiatriska mottagningen i Upplands Väsby har öppnat ett eget gym för att kunna behandla patienter med depression. Här tränar bland annat 60-åriga Susanne Wennberg för att överleva.

– Det betyder allt, utan träningen hade jag inte suttit här, säger hon.

Träning kan vara en lika effektiv behandling mot psykisk ohälsa som samtalsterapi eller läkemedel. Trots det är mottagningen i Upplands Väsby en av få kliniker i landet som erbjuder gratis träning på ett gym som drivs i egen regi.

Susanne Wennberg har kämpat med återkommande depressioner i större delen av sitt liv. För sex år sedan fick hon chansen att börja träna på den då nyöppnade mottagningen. I dag tränar hon nästan fem dagar i veckan och följer ett program med 30 olika övningar.

– Jag mår mycket bättre i både kropp och själ, säger hon.

Svårt att ta steget

Verksamhetsledaren Vladimir Savecs beskriver hur många av patienterna som kommer till mottagningen aldrig har tränat tidigare.

– Läkare brukar vara duktiga på att uppmärksamma vikten av träning men ofta räcker det inte för att ta steget att faktiskt börja träna, säger han.

Just det faktum att gymet hör till en psykiatrisk mottagning och att alla som tränar där brottas med liknande problem har varit en nyckelfaktor för Susanne.

– Det gör det tryggt för mig. Jag är inte annorlunda än någon annan här och det är jätteskönt.

Eva Andersson är läkare och lektor vid gymnastik- och idrottshögskolan GIH och har ägnat många år åt att sammanställa internationell forskning om idrott och hälsa.

Enligt henne visar sammanläggande internationella studier att enbart fysisk aktivitet utgör en lika effektiv behandling som enbart samtalsterapi, eller enbart tablettbehandling, vid mild till måttlig depression.

Mer uppföljning

Hon stämmer in i bilden av att det kan vara svårt för patienter som lider av depression att faktiskt börja träna.

– Det gäller att samhället skapar organisatoriska förutsättningar, säger hon.

Redan i dag skriver vården ut träning som recept, men det krävs än mer, menar Andersson.

– Man behöver följa upp hur mycket man har tränat. Uppföljning spelar väldigt stor roll och evidensen visar också att ledarledd träning ger stora resultat. Fler kommuner skulle behöva göra som Upplands Väsby, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.