Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Utredaren: Löfving var jävig vid flera beslut

Uppdaterad
Publicerad

Det förelåg ingen jävsituation när Mats Löfving beslutade att tillsätta Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen. Däremot var han jävig vid flera andra beslut – bland annat när han höjde Staafs lön.

Den slutsatsen dras i den utredning av härvan inom polisledningen som i dag presenteras.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, säger utredaren Runar Viksten.

Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, står i centrum för härvan som avslöjades i december förra året.

Upprinnelsen var att det framkom att Löfving anmälts för brott mot Staaf – som han enligt uppgift haft en privat relation med under många år.

Pressen ökade på rikspolischef Anders Thornberg som beställde en utredning med uppdrag att göra en ”fullständig genomlysning” av myndighetens agerande.

”Förhållandet inleddes sommaren 2015”

På onsdagen presenterade den särskilda utredaren Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, sitt resultat på en presskonferens.

Han konstaterar att det inte förelåg någon jävsituation när Mats Löfving beslutade att tillsätta Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen.

– Jag tror, och på goda grunder, att det här förhållandet inleddes sommaren 2015. Det här innebär då att jag inte finner stöd för att jäv förelåg i februari 2015 när tillsättningsbeslutet fattades, säger Runar Viksten, som betonar att Staaf uppfyllde de formella kraven för tjänsten och var mest lämpad.

”Han var jävig”

Däremot slår han fast att det har förekommit jäv i andra situationer Löfving och Staaf emellan. Bland annat avseende en löneförhöjning 2016 där Mats Löfving beslutade att höja Linda Staafs lön från 63000 till 71250 kronor i månaden.

Enligt Runar Viksten var det motiverat att höja Staafs lön då hon låg lågt lönemässigt och därmed hamnade på ett genomsnitt av vad som gällde för jämförbara tjänster.

– Och då blir min slutsats att det här beslutet är rätt i sak men Löfving borde inte ha fattat det i och med att han var jävig, säger Viksten.

Vikstens sammantagna bedömning av utredningen är att rikspolischefen bör överväga att sparka Mats Löfving.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, säger han.

Löfving: ”Tungt att höra”

Mats Löfving säger till SVT Nyheter via polismyndighetens presstjänst:

– Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra, säger han.

– Med tanke på att det pågår en åklagarledd förundersökning, som i huvudsak rör samma frågor, har jag fått starka rekommendationer att i nuläget inte ge ytterligare kommentarer kring slutsatserna i rapporten.

Uppdatering: På onsdagskvällen hittades Mats Löfving död i sin bostad i Norrköping. Polisen har nu inlett en dödsfallsutredning och arbetar vidare för att bringa klarhet i vad som inträffat. Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren kommer att besluta om att lägga ned förundersökningen mot Mats Löfving om grovt tjänstefel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.