Anna-Karin Hatt under en intervju, kameror och mikrofoner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Karin Hatt föreslås som ny partiledare för Centern efter Muharrem Demirok. Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om de största utmaningarna framåt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hatt har sagt ja till ett potentiellt kamikazeuppdrag – men är en erfaren pilot

Publicerad
Analys ·

Samla ihop partiet, fortsätta på den inslagna vägen – men öka stödet i sakfrågorna.
Det är uppdraget som förhandsfavoriten Anna-Karin Hatt (C) efter stor tvekan, tackat ja till.
Men den som hoppas på ett tydligare besked i regeringsfrågan får fortsätta vänta.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Precis som Muharrem Demirok (C) har Anna-Karin Hatt tagit på sig ett av de svåraste uppdragen i svensk politik. Men till skillnad från sin företrädare har hon en blytung intern förankring som sträcker sig tillbaka till ungdomsförbundet. Hon var med och byggde upp alliansen, har varit statssekreterare, statsråd och vd på både Almega och Lantbrukarnas Riksförbund. Det smäller högt i det gamla Bondeförbundet.

Svag stöd i sakfrågorna

Men hon ska alltså leda ett parti som gått vilse i regeringsfrågan, som har svagt stöd i alla sakfrågor och som har blivit allt mer akterseglade i riksdagen. Dessutom – i oroliga tider söker sig väljarna till de två traditionellt statsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna, inte till ett parti vars mandat inte räcker till för att avgöra någon enda fråga i riksdagen.

På kort sikt blir hennes viktigaste uppgift att samla ihop partiet som pressats hårt av turbulensen under Demirok. De vanligtvis så snälla centerpartisterna har det senaste halvåret ägnat sig åt internt krypskytte på ett sätt som mest för tankarna till Liberalerna.

Tydligare ledarskap

Att det finns ett internt sug efter lugn och ett tydligare ledarskap är uppenbart. Det var också vad Hatt själv lyfte fram som sin främsta tillgång när hon hänvisade till sin förmåga att samla organisationer bakom en gemensam riktning efter sina tio år i näringslivet. Ett starkt mandat alltså men vad hon vill göra med det mandatet återstår att se.

Den som pratar med centerpartister blir snabbt varse hur trötta de är på regeringsfrågan. Och på medierna som inte verkar det minsta intresserade av deras politik för klimatet, för företagen och för landsbygden. Men det är en situation de försatt sig i själva. Under Annie Lööf (C ) blev motståndet mot SD partiets främsta profilfråga på bekostnad av sakfrågorna. Och så har det fortsatt, vägvalet i regeringsfrågan kom att dominera Demiroks partiledarskap trots att hans ambition var att öka relevansen i sakfrågorna. Det är möjligt att Anna-Karin Hatt lyckas bättre men det är inte ett lätt jobb hon tar på sig.

Tids nog kommer även Hatt att behöva bekänna färg i regeringsfrågan. Förhoppningen är att det då kan göras från en starkare position än i dag. Annars får de fortsätta hoppas på att spelplanen ändras vilket var det närmaste ett svar på regeringsfrågan Anna-Karin Hatt kom i dag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.