En man sitter i framsätet av en bil, medan en annan man kör. Bilen är parkerad på en väg med grönskande fält i bakgrunden. Det är en klar dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur SVT:s reporter William Brynolfsson sätter sig bakom ratten för att utföra ”älgtestet” tillsammans med riskutbildare Johan Pivell, något som visar hur svårt det kan vara att väja för ett plötsligt hinder i hög fart. Foto: SVT

Högsäsong för viltolyckor – så ska du tänka i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Höstens mörker gör det svårare att upptäcka vilda djur i trafiken, vilket ökar risken för viltolyckor särskilt under morgon- och kvällspendlingen.

Kenneth Kronberg, regionansvarig på Nationella Viltolycksrådet, betonar vikten av att vara uppmärksam och veta hur man ska agera vid en olycka.

Under 2023 inträffade över 64 000 viltolyckor på svenska vägar, visar siffror från Nationella viltolycksrådet. En stor del av dem inträffade på hösten, som ofta beskrivs som en högsäsong.

Att viltolyckorna blir fler på hösten har flera anledningar, förklarar Kenneth Kronberg, regionansvarig på Nationella viltolycksrådet. Allra störst roll spelar dock ljuset.

– Mörkret infaller på hösten samtidigt som vi åker till och från jobbet, och vi lärde oss alla i mellanstadiet att det är då djuren rör på sig mest, säger han.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en polis i en gul reflexjacka, som står i en skogsaktig miljö under kvällstid. Den högra sektionen visar en vägskylt med texten ”Viltolycka” som är belyst, placerad på en mörk väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Kronberg, regionansvarig på Nationella Viltolycksrådet, ger tips på hur du som bilist bör fundera kring vilda djur ute på vägarna – speciellt i höstmörkret. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.