• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Catharina Hetzer blev pressad att godkänna en elev som fått F på nationella provet. Foto: Emil Larsson/SVT

Högstadieläraren Catharina: ”Rektorn försökte tvinga mig att godkänna eleven”

Uppdaterad
Publicerad

270 lärare uppger för fackförbundet Sveriges lärare att de känt sig pressade att inte sätta F på elever. Och av dem har 60 procent låtit det påverka betygsättningen. 

– Man tas ifrån sin professionalitet och det är kränkande, säger högstadieläraren Catharina Hetzer.

Enligt en enkätundersökning av Sveriges lärare så har 270 lärare, av totalt 1080 svarande, upplevt påtryckningar från rektorn att inte underkänna. Det gäller både lärare på kommunala skolor och friskolor.

Fackförbundet Sveriges lärare är inte förvånade över resultaten.

– Vi får in frågor där medlemmar beskriver den här typen av situationer. Framförallt märker vi det i slutet av vårterminen när slutbetyg ska sättas, säger Pontus Bäckström, samhällspolitisk chef på Sveriges lärare.

“Naturligtvis allvarligt”

När Catharina Hetzer, som själv varit fackligt aktiv, på en tidigare arbetsplats blev pressad att godkänna så handlade det om en elev som fått F på nationella provet i ett kärnämne.

– Det är naturligtvis allvarligt. Betygsättning bygger på att lärare har det professionella mandatet att sätta betyget, ingen annan, säger Anders Boman, enhetschef för nationella prov på Skolverket.

“Lärare tystnar”

Catharina Hetzer tror att många lärare ger vika för pressen från rektorn för att de annars får bestraffningar. Enligt henne kan det till exempel handla om att man får en lägre lön eller en ofördelaktig tjänstefördelning.

– I slutändan tror jag att lärare tystnar. Bestraffas man på olika sätt kan det till slut bli så att man inte lyfter missförhållanden. Att man inte står på sig när man har en enorm press att sätta ett godkänt betyg, trots att elevens kunskap inte uppfyller ett godkänt betyg. 

Hör högstadieläraren Catharina Hetzer berätta om när rektorn försökte tvinga henne att godkänna en elev i videon.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av fackförbundet Sveriges lärare via deras medlemspanel, där lärare i både grundskolan och gymnasiet ingår. Enkäten pågick under maj 2023 och har tidigare uppmärksammats av tidningen Vi Lärare.

1 078 lärare svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 45 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.