• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utredning tillsätts om betyget underkänt ska slopas i grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Betyget underkänt bör tas bort i grundskolan, enligt skolforskare.

Samtidigt stoppas var sjunde elev av underkända betyg och kan inte fortsätta i gymnasiet, vilket riskerar leda till ökad ohälsa.

Nu tillsätter regeringen en utredning om skolsystemet ska ändras.

Vetenskapens världs serie ”Det svenska skolexperimentet” har granskat hur underkänt-betyget i grundskolan stänger livschanser för 16 000 elever per år och verkar öka risken för självmord.

– Vi tillsätter en utredning som ska titta på övergången mellan grundskolan och gymnasieskolan. Vårt mål är ju att alla elever ska känna sig hemma i skolan och klara skolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Och utredningen ska titta på om underkänt-betygen ska tas bort?

– Det här kommer ju självklart vara en del i det hela, men jag tänker att jag vill inte föregå, jag vill att utredaren tillsammans med forskare, med lärare och så vidare kommer fram till någonting som faktiskt motiverar eleverna – som skapar ett skolsystem där alla elever känner att man är på en läranderesa till ett vuxenliv i arbete, fortsätter skolministern.

I videon hör du reaktionen från Allli Klapp, skolforskare vid Göteborgs universitet och Liam om hur det var att bli underkänd i grundskolan och oron för att inte kunna komma in på gymnasiet.

Se mer om skolforskning i Det svenska skolexperimentet i Vetenskapens värld på måndag den 22 maj kl 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.