Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf utanför Drottningholms slott. Till höger besökare på Kungliga slottet. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Hovet: Kulturarv påverkas när slottsbesökare uteblir

Uppdaterad
Publicerad

De kungliga slotten har påverkats hårt av coronakrisen. Besökarna uteblir och i år räknar man med ett bortfall på ungefär 75 procent av intäkterna. Enligt ståthållaren riskerar det att påverka kulturarvet.

Under våren har de kungliga slotten varit stängda för besökare till följd av coronapandemin. Den 1 juli öppnade fyra av de elva kungliga slotten igen, men det kommer få besökare. En normal dag under högsäsongen kan det komma runt 10 000 besökare till det kungliga slottet i Gamla stan i Stockholm, men nu kommer det bara mellan 100 och 200. På grund av att det knappt kommer några turister beräknas 75 procent av intäkterna gå förlorade i år. Ett normalt år genererar turisterna 105 miljoner kronor. I år beräknas intäkterna bara bli 27 miljoner.

– Vi har haft ett anställningsstopp så vi har inte anställt timanställda och sommaranställda, vilket rör sig om 300 personer. Sen är det naturligtvis så att när vi har färre anställda så blir skötseln av parker och så inte på det sätt som vi normalt gör. Det får effekter på skötsel och vård av kulturarvet, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet.

Coronapandemin

Statliga anslag

Staten ger anslag till hovet. En del till den så kallade hovstaten som finansierar kungens uppgift som statschef och en del till den så kallade slottsstaten som går till att bevara de kungliga slotten och parkerna. Men skötseln av dem betalas till cirka 80 procent av intäkter från bland annat turister.

– Den här uppdelningen av anslaget bestämmer regering och riksdag så det är inget vi har något att säga till om.

Samtal om bidrag

Kungahuset har inte fått något statligt bidrag för att klara krisen, men enligt Staffan Larsson förs samtal med finansdepartementet.

– Vi vill inget annat än att visa det här fantastiska kulturarvet och ingen blir gladare än vi när vi ser alla människor ute i våra parker. Men ska man då sköta dem, så kostar det pengar, säger Staffan Larsson.

Det här är de kungliga slotten

De kungliga slotten är elva till antalet:

Kungliga slottet (öppet sedan 1 juli)

Drottningsholms slott (öppet sedan 1 juli)

Gripsholms slott (öppet sedan 1 juli)

Kina slott (öppet sedan 1 juli)

Ulriksdals slott

Rosersbergs slott

Strömsholms slott

Tullgarns slott

Rosendals slott

Haga slott

Gustav III:s paviljong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet