SVT:s granskning visar att hyrbolagens inbördes kopplingar ofta inte står klara för landstingen. Bolagen uppger inte vilka koncerner de tillhör, och handläggarna tycker att det är svårt att hålla koll på vem som äger vem.
Men ibland är kopplingarna helt kända. Hos Kronoberg får SVT ut en mejlkonversation där det ramavtalade moderbolaget Dedicare öppet hänvisar landstinget till det dyrare dotterbolaget Doctor 24.
Landstinget önskar hyra in en namngiven läkare till en vårdcentral, men Dedicare skriver att det i så fall måste ske via bolaget Doctor 24 – utanför ramavtalet.
Läkaren ”vill jättegärna fortsätta på vårdcentralen men då är det på de villkoren som han haft innan med Doctor 24” skriver Dedicares representant. ”Detta är alltså tyvärr ingenting som jag kan påverka.”
”Kan inte matcha ersättningen”
När landstingets samordnare föreslår att Dedicare och Doctor 24 ska göra upp sinsemellan så läkaren kan hyras in via Dedicares ramavtal så hänvisar Dedicare till läkarens löneanspråk.
”Det är läkaren som inte kommer överens med oss angående ersättningen. Vi på Dedicare kan tyvärr inte oavsett hur mycket vi skulle vilja matcha ersättningen som läkaren kräver”.
Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson kände inte till att den här mejlkonversationen ägt rum, och reagerar när han får läsa den.
– Så här vill vi inte ha det. Det blir en väldigt osund marknad.
Dedicare svarar
Dedicare är en av Sveriges mest framgångsrika koncerner inom bemanningsbranschen.
Men enligt VD:n Stig Engcrantz klarar bolaget inte att hänga med i läkarnas ”extremt snabba löneökningar” om man samtidigt ska hålla priserna i ramavtalen.
Han menar också att det ofta är landstingen som bryter ramavtalen genom att snabbt välja direktupphandlingar. ”För att möta detta beteende hos våra kunder så startade vi Doctor 24. Vi erbjuder alltså läkare för att kunna tillgodose landstingens behov när inga andra läkare är beredda att arbeta för den ersättning ramavtalen ger.”