Foto: SVT

Delad läkarkår inför nya solningsrön

Uppdaterad
Publicerad

Tvärtemot tidigare rön visar en ny, svensk forskarstudie att risken att drabbas av hudcancer kan öka om man väljer att undvika solens strålar. Men studien är långt ifrån okontroversiell – vilket visade sig i SVT:s ”Gomorron” som gästades av överläkare Pelle Lindqvist, en av forskarna bakom studien, och hudläkaren Ada Girnita.

Att undvika solen för att på så sätt minska risken att drabbas av hudcancer har länge varit den rådande åsikten inom läkarkåren, men enligt en ny svensk studie som presenterades för en tid sedan i den ansedda medicinska tidskriften Journal of Internal Medicine kan det vara lika farligt att undvika solens strålar.

”Icke-solande stark riskfaktor”

Och Pelle Lindqvist, överläkare vid Kvinnokliniken vid Huddinge sjukhus och gäst i SVT:s Gomorron Sverige, jämställer till och med riskerna som ett undvikande av solen innebär med en av de största riskfaktorerna för att drabbas av cancer, nämligen rökning.

– I vår studie har vi följt 30.000 kvinnor i 20 år och där ser vi att icke-solande är en stark riskfaktor. Icke-rökare som inte solar har samma risk att dö som rökande solare i varje åldersgrupp. Den bedömningen vi gör är att det är en riskfaktor av samma dignitet.

”Mer tid i solen ökar riskerna”

Men att det skulle vara ofarligt att sola är inget som Ada Girnita, hudläkare vid Karolinska sjukhuset, håller med om.

– Tittar man på Pelles studie så ser man en ökning av hudcancerincidensen i gruppen som är mycket ute. Man delar in det i lite solande och mycket solande. Man har 14 fall av melanom i gruppen som inte solar och 126 i gruppen som solar. Så ju mer man är i solen, desto större risk löper man för att utveckla hudcancer.

Enligt Ada Girnita ökar risken för att utveckla hudcancer om man solar mycket, men säger samtidigt att det är svårt att definiera just begreppet ”mycket”.

– Att sola kan man definiera som att ligga och steka på stranden – då är det väldigt mycket sol – eller att man är ute och gör något annat, att man är aktiv. Man cyklar, promenerar, och något och då har man en sund livsstil. Så det är väldigt svårt att avgöra hur mycket som är solande och hur mycket som är en aktiv livsstil.

”Dåligt vetenskapligt uppbyggda råd”

Under sommaren väljer många föräldrar att skydda sina barn mot solens strålar med hjälp av kepsar, hattar eller till och med heltäckande dräkter. Men det är inget Pelle Lindqvist rekommenderar.

– De som säger att barn inte ska sola tar ju på sig ett stort ansvar. Vi vet till exempel att diabetes 1-risken och senare MS-risken har att göra med hur man solat som barn och ungdom. Jag tror att råden har varit dåligt vetenskapligt underbyggda, och det är allvarlig kritik, säger han i Gomorron Sverige.

”Solkräm etablerad riskfaktor”

Att smörja in sig med solkräm av varierande styrka  innan man går ut i solen är något många väljer att göra för att på så vis skydda sig mot de farliga strålarna, men Pelle Lindqvist vill varna för en övertro på krämernas verkan.

– Vi ser i Sverige att solkräm är en etablerad riskfaktor för melanom. Och det vi tror är att solkrämen skyddar mot att man bränner sig, men inte mot cancer. Det gör att man inaktiverar kroppens normala skyddsmekanism. Och det gör att man översolar, och det är ett jätteproblem, säger han i SVT.

Men att solkräm inte skulle ha någon skyddande verkan på de farliga strålarna är inget Ada Girnita håller med om, så länge man använder den på rätt sätt.

– Även om man använder faktor 50 går två procent igenom. Och det är inte så att man inte blir brun efter sommaren – man blir det ändå och slipper skador. Men om man kör solkräm för att ligga en hel dag på stranden, då är det fel – då har man en ökad risk att bränna sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.