Se hur växterna odlas på höjd. Foto: Felix Blom/Markus Ljungholm/SVT

I det här bergrummet odlas framtidens mat

Uppdaterad
Publicerad

I ett underjordiskt bergrum i Liljeholmen i Stockholm odlas pak choi, grönkål och krispsallad. Förhoppningen är att metoden ska bidra med minskat klimatavtryck från importerad mat.

Det kallas vertikal inomhusodling. Växterna odlas på höjden för att kunna odla mer mat på mindre yta. Plantorna odlas hydroponiskt, utan jord i vatten med näringslösning.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att kunna odla väldigt många fler produkter i denna typen av odling, säger, Johanna Öhlén Meschke, marknadschef på Urban Oasis, ett av flera företag som de senaste åren satsat på vertikal inomhusodling.

Se hur den hydroponiska odlingen fungerar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet