IVO: Allvarliga brister inom äldrevården under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna har allvarligt brustit i vården av äldre under coronapandemin. Det menar Inspektionen för vård och omsorg som granskat äldrevården.

– Kvalitén är för låg även under en pandemi, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, vid en presskonferens.

Coronapandemin har slagit hårt mot Sveriges äldreboenden. Hittills har över 2 800 personer som bodde på särskilt boende avlidit.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har därför genomfört en omfattande granskning av äldrevården. Över 20 000 tips har skickats in till myndigheten som på tisdagen presenterade sina slutsatser.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

– I den här granskningen har IVO identifierat allvarliga brister i regionerna av vården, säger Sofia Wallström.

”Handlar om människor”

En omfattande journalgranskning har genomförts med fokus på de boenden som drabbats värst under pandemin under granskningsperioden.

Studien har framförallt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 behandlats.

– 16 till 22 procent har inte fått en individuell läkarbedömning. Det är en väldigt hög siffra enligt IVO:s bedömning. Det är viktigt att inte bara se detta som siffror. Det handlar om människor, säger Sofia Wallström.

– En sådan här hög siffra är inte acceptabel.

Många av de som fått en läkarbedömning har fått en sådan på distans, inte sällan via telefon mellan läkare och personal på boendet. Andelen som fått en fysisk bedömning är mycket låg, enligt IVO. 40 procent av de patienter som inte fick en bedömning av läkare fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.

– Detta understryker de stora allvaret i vårdbristerna, säger Sofia Wallström.

Direktivet: Noll vård på IVA

SVT har tittat närmare på delar av underlaget till IVO:s granskning som också innehåller svar från över 300 medicinskt ansvariga sjuksköterskor, MAS. I svaren framkommer mycket av den kritik som IVO nu lyfter fram.

I till exempel Västernorrland togs beslut om palliativ vård utan att läkaren hade tillgång till journalen, enligt ett av enkätsvaren. På en vårdcentral i Jönköping gick läkare ut med generella riktlinjer, enligt en sjuksköterska: ”Noll hjärt- och lungräddning och noll vård på IVA för alla på särskilt boende”.

Även i Stockholm var ”direktiven att insjuknade personerna skulle vårdas i boende”, enligt svaret från medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Löfven: Mycket allvarligt

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade IVO:s besked under eftermiddagen.

– IVO har konstaterat att regionerna brustit i sitt ansvar för medicinsk vård och behandling på särskilda boenden. Självklart är det mycket allvarligt, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

– Det är viktigt att samtliga regioner tar detta på allvar och genomför nödvändigt förändringsarbete. Jag förväntar mig att detta redan är igång. Alla människor har rätt till individuellt anpassad vård, oavsett var man bor eller hur gammal man är.

IVO:s granskning av vården i landets äldreboenden visar att:

• Äldre som bor på på särskilda boenden har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Äldre som bor på äldreboende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Ställningstagande och genomförande av vård i livets slutskede för äldre på särskilda boenden har inte skett enligt det gällande regelverket under coronapandemin.

• Det finns brister i dokumentationen av patientjournaler hos primärvården. Därför kan man inte följa vården och behandlingen av de äldre.

Alla regioner ska nu återrapportera till IVO om vilka åtgärder som gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet