Så kallade ”oskuldsoperationer” utförs av plastikkirurger och läkare på privata kliniker, visade SVT Nyheters granskning. Ofta i hemlighet, eftersom det är en känslig och kritiserad verksamhet.
Läkaren på Diamond plastikkirurgi i Örebro som avslöjades i en dold inspelning där han erbjöd reportern en operation trots att hon sa att hon var tvingad, har nu avslutat sin anställning. Efter avslöjandet krävde Liberalerna i regionfullmäktige stopp för läkare från kliniken.
Inte välkomna tillbaka
Nu är det slut med samarbete med flera av de privata klinikerna.
– De är inte välkomna tillbaka hit, om de utför sådana här gärningar. Vi ska hjälpa de här flickorna och kvinnorna att leva sitt liv, inte ett liv i förtryck, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro.
Läkarna, särskilt från de stora plastikklinikerna, har tagits in av elva regioner runt om i Sverige visar SVT:s granskning. De senaste fem åren har Akademikliniken fakturerat regionerna vård för 10,6 miljoner kronor. När SVT granskar fakturor från de större klinikerna handlar det inte om “oskuldsoperationer” utan om andra skönhetsingrepp.
För patienter i region Jönköping har läkare från Akademikliniken utfört fettsugning, och för region Västmanland och Uppsala hårtransplantationer. Men Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala säger att läkare som avslöjats med att utföra “oskuldsoperationer” inte fortsatt kommer att anställas.
– Vi läkare får inte orsaka skada. Det är ju stötande. Om det ska orsaka en blödningssituation så är det ju skadligt. Det är djupt oetiskt, säger Köhler.
Fakturerat för miljoner
Av de elva regioner som anlitat klinikerna tar alla avstånd från dem idag och menar att de inte kommer att anlitas framöver.
En kirurg på Estetiska institutet som erbjöd SVT:s reporter en ”oskuldsoperation” har tidigare i år anlitats av region Sörmland för bröstplastikkirurgi. Men inte heller de kommer att ta in läkare igen som de vet utför ”oskuldsoperationer” privat, skriver Christoffer Öqvist (M) regionstyrelsens ordförande till SVT. “Nej det ska vi inte göra. Det strider mot vår värdegrund“.
8 av 10 besök var fusk
Även Region Stockholm har sagt upp sitt avtal med den privata kliniken Vårby Care som både erbjöd en operation och tipsade SVT:s reporter att stoppa upp en kycklinglever för att blöda på bröllopsnatten. Kliniken har fakturerat Stockholmsregionen vård för 30,7 miljoner kronor de senaste fem åren. Regionens revision visar att det är oklart vilka ingrepp kliniken tagit betalt för.
Ministern: Vill sända tydligt budskap
De ansvariga myndigheterna Ivo och Socialstyrelsen kan inte svara på om “oskuldsoperationer” bryter mot Patientsäkerhetslagen, utan inväntar en statlig utredning som skulle ha presenterats denna vecka. Utredningen har nu skjutits på framtiden efter SVT:s granskning eftersom regeringen vill ha lagstiftningen på plats när den presenteras till sommaren.
– Vi ska sända ett tydligt budskap att detta inte ska understödjas och definitivt inte något som staten ska medverka i med någon form av skattefinansiering, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Känner du till fler kliniker eller bär på en egen historia? Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.
Därför tar regionerna avstånd från klinikerna
Region Gävleborg
Vi tar SVT:s uppgifter på största allvar, och vi kommer att se över hur vi använder oss av dem framöver. Kan vi, så kommer vi inte att anlita dem, säger Johan Kaarme, hälso-och sjukvårdsdirektör på region Gävleborg.
Region Kalmar
Kommer inte ta in kliniken igen. “Nej. Det är inte en fråga som är aktuell hos oss.” Anna Nykvist, kommunikatör.
Region Stockholm
“Enligt Läkarförbundets etik och ansvarsråd saknar hymenplastik vetenskaplig grund och att sådana operationer bidrar till att »befästa myten om mödomshinnan och oacceptabla normer om heder och kvinnors sexualitet«. Även svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) anser att hymenrekonstruerande ingrepp inte är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet och att de inte bör utföras.” Chefläkare Johan Bratt.
Region Uppsala
-Vi läkare får inte orsaka skada. Det är ju stötande. Om det ska orsaka en blödningssituation så är det ju skadligt, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Region Jönköping
-Vi har ingen intention om att fortsätta det arbete med att remittera patienterna till den kliniken. Vi avslutar det, säger Martin Takac, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård.
Region Västra Götaland
Har inget avtal med kliniken och tar avstånd.
“Framkommer något vid intervjuer eller vid referenstagning som innebär att det finns anledning att tro att personen inte kommer att följa lag eller VGR:S egna riktlinjer i arbetet i VGR är anställning inte aktuell.” Thomas Schulz Rohm, kommunikatör
Region Örebro
-De är inte aktuella i våra verksamheter om de utför sådana här gärningar. Vi ska hjälpa de här flickorna och kvinnorna att leva sitt liv, inte ett liv i förtryck, säger Behcet Barsom (kd), ordförande för hälso-och sjukvårdsnämnden.
Region Sörmland
Kommer inte att ta in läkaren igen. “Nej. Det strider mot vår värdegrund” Christoffer Öqvist (M) regionstyrelsens ordförande.
Personen har utfört bröstplastikkirurgi och viss bröstcancerkirurgi. ”Vi har inte fått några signaler om att dessa inte utförts korrekt. Vi ser därför ingen anledning att inleda granskningar av de patienter han behandlat just nu.”
Region Halland
-Vi har inget avtal med Akademikliniken i nuläget, säger Elisabeth Funkqvist, presskommunikatör på regionen.
Region Västmanland
”Vi tar avstånd från de kliniker som utför den här typen av ingrepp och de ska inte anlitas. Våra anställda och leverantörer ska följa vår värdegrund.” skriver regionråd Malin Gabrielsson (KD).
Region Västmanland har valfrihet för öppen specialistvård. Patient kan därför själv ha vänt sig till någon sådan klinik för ett ingrepp de fått remiss för. Fakturan skickas då till hemregionen.
Region Värmland
Kommer inte ta in kliniken igen. Det raka svaret är ”nej”, säger Sofie Ernerudh, kommunikatör
Det här är hedersförtryck
Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld.
Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.
Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.
Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.
Källa: Hedersförtryck.se
Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck
Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Ungdomsmottagningen
På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.
Origo
Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.
Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:
TRIS – Tjejers rätt i samhället
Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.
GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime
Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.
Kvinnofridslinjen
På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.
BRIS – Barnens rätt i samhället
Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Rädda Barnen
Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.
Kvinnojourer
Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Unizon
Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.