Liksom för övriga partiledare är valdagen en hektisk dag för FP-ledaren men de senaste dagarna har varit ännu mer hektiska. Det berättade Jan Björklund som röstade på förmiddagen innan han kom till SVT-studion.
– Det var fullt drag i vallokalen i Norra Ängby där vi bor. Det var långa köer för att få rösta, sade FP-ledaren, som hoppas att valdeltagandet blir högre än vid förra valet.
– Internationellt sett ligger Sverige väldigt högt i valdeltagande även om det låg ännu högre för några årtionden sedan.
Det höga valdeltagande är enligt Jan Björklund ett tecken på att demokratin har stark förankring i Sverige. FP-ledaren påpekade att det finns hundratals miljoner människor som inte får rösta.
– Många av dem är beredda att slåss och offra sina liv för att få leva i en demokrati. Man ska tänka på det ibland att de som inte får rösta, de vill inget hellre än att få den möjligheten, sade Jan Björklund.
Väljarna bestämmer
– I dag är det väljarna som bestämmer, påpekade Jan Björklund.
Han och hans kollegor har varit i fokus under flera veckor men på valdagen är hans röst lika mycket värd som alla andra väljares.
– Det är sex, sju miljoner väljare som bestämmer. Jag har inte mer makt än någon annan i Sverige. Alla har en röst. Det är en stor ödmjukhet inför att det är människorna som bestämmer.
Andra världskriget
Jan Björklund gjorde också kopplingen mellan läget i dag och hans mammas flykt från det nazistockuperade Norge under andra världskriget, något som han menar påverkat honom politiskt.
– Flyktingtrycket mot Sverige var väldigt stort då – lite som i dag med läget i Mellanöstern. Då släppte Sverige in flyktingarna, sade han.
– Mamma har så många gånger sagt: Tänk om Sverige hade varit stängt! Vart skulle vi då ha tagit vägen?
USA och Palme
Enligt Jan Björklund har hans mammas erfarenheter även påverkat hans syn på USA och den antiamerikanism som av och till funnits i Sverige.
– När Palme på 70-talet hyllade Castros Kuba och skällde på USA tog mamma väldigt illa vid sig – för det var ju USA som befriade Norge och Västeuropa från nazismen, sade han.
– Det har påverkat min syn på flyktingar och min syn på väst och öst och var vi hör hemma.
Jan Björklund sade också att det inte räcker att säga att de högerextrema och flyktingfientliga partierna har fel. Man måste också bemöta dem med argument.
– Man måste ta en diskussion och övertyga. I Sverige har vi lyckats med det. Vi har visserligen ett främlingsfientligt parti i riksdagen men de rena nazisterna är väldigt få även om de bullrar mycket.