De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill att elever i högstadiet och gymnasiet ska få skiftliga omdömen i ordning och uppförande. På tisdagen fattade utbildningsutskottet beslut om att uppmana regeringen att ta tag i frågan.
Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att det behövs för att komma till rätta med de stora ordningsproblemen i skolan.
– Det är skolk, sena ankomster, klotter, vandalisering, skadegörelse, ett oacceptabelt grovt och kränkande språkbruk och beteende, säger han.
Han hävdar att nästan alla andra länder i Europa har ordningsbetyg.
– Sverige hade det förr, men avskaffade det. Sedan dess har ordningsproblemen ökat.
Björklund har inget färdigt förslag för hur omdömena skulle se ut, men säger att det ska vara enkelt och att de ska skrivas in i terminsbetygen.
– Det vet vi av erfarenhet att när det står i betygen blir det viktigt för eleverna.
”Ska genomföras”
Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk. Hon menar att det skulle innebära en stor administrativ apparat och att lärarna skulle tvingas skriva en massa onödiga omdömen – även för elever som inte behöver några tillsägelser.
– Det arbetet skulle förstås gå ut över det som lärarna bör ägna sig åt, nämligen att förbereda och genomföra undervisning, och säkra trygghet och studiero i klassrummet.
Hon säger att lärare redan i dag har möjlighet att skriva ordningsomdömen och ge till föräldrarna.
– Det här är en riktigt dålig idé och tyvärr går den ut över lärarna. De är hårt pressade i dag våra lärare.
Men Jan Björklund är fast besluten och säger att det här ska genomföras.
– Riksdagen bestämmer i en demokrati. Vi kommer tvinga regeringen att genomföra detta.