Jimmie Åkesson är inte bara den partiledare som enligt mätningar är viktigast för sina egna väljare – även internt är SD mycket måna om sitt vallokomotiv. Till skillnad från andra partiledare är Jimmie Åkesson därför mer fri att välja var, när och hur han vill arbeta.
Den strategin syns i riksdagen. Jimmie Åkesson har 92 procents frånvaro vid voteringar, visar siffror som Politikbyrån har bett riksdagsförvaltningen att ta fram. Från valet och fram till den 30:e juni i år har SD-ledaren närvarat vid 6 av 80 voteringar.
Partiledare som har ministerposter sitter inte i riksdagen, men siffran går att jämföra med Magdalena Andersson (S), som har 59 procents frånvaro på voteringar. Hon har varit närvarande 32 av 80 voteringar sedan valet. Muharrem Demirok (C) har 43 procents frånvaro, medan MP:s två språkrör Daniel Helldén och Amanda Lind har 24 respektive 22 procents frånvaro under tiden de haft sina språkrörsroller.
– Det är accepterat i alla partier att partiledarna inte kan vara på plats i riksdagen vid alla voteringar, eftersom deras uppdrag som partiledare är överordnat riksdagsarbetet. Det som skiljer Åkesson från mängden är den otroligt höga frånvaron och att det inte beror på att han reser land och rike runt och gör besök och träffar folk, säger My Rohwedder, politikkommentator på Aftonbladet som bevakat SD i många år, och gjort en uppmärksammad radiodokumentär om partiet.
Riksdagen har regler kring hur stor frånvaro man får ha för att behålla sitt arvode, men partiledare omfattas inte av dessa regler.
SD om frånvaron: Är ett lag
Enligt Sverigedemokraterna har Jimmie Åkesson inte haft tid att närvara. I en skriftlig kommentar till Politikbyrån säger de:
”Vi är ett lag, där vi alla samarbetar och täcker upp för varandra. För att vara effektiv i arbetet krävs en flexibilitet kring voteringarna, särskilt för partiledaren som ensam bär flera andra viktiga åtaganden för partiet.”
Enligt My Rohwedder har SD länge ansträngt sig för att Jimmie Åkesson ska trivas som partiledare.
– Jimmie Åkesson har en särställning i sitt parti som ger honom friheten att i stort sett göra vad han vill, bara han är nöjd. Blir han glad av att få vara ledig och vara hemma i Sölvesborg, så accepterar partiet det.
Partiledarnas frånvaro i riksdagen
Statistiken kommer från riksdagsförvaltningen och är uppdelad per kvartal. SVT har räknat ut ett snitt över perioden 2022-10-01 till 2024-06-30. De partiledare/språkrör som tillträdde under mandatperioden på sin post har vi räknat de kvartal där de varit partiledare.
Jimmie Åkessons frånvaro: 92,5%
Magdalena Anderssons frånvaro: 59,64%
Nooshi Dadgostars frånvaro: 27,54%
Muharrem Demiroks frånvaro: 43,28%
Daniel Helldéns frånvaro: 24,21%
Amanda Linds frånvaro 22,22%
Källa: Sveriges riksdag