Enligt uppgifter från LO till SVT Nyheter är det Svenskt Näringsliv som har hoppat av förhandlingarna.
– Jobbpakten har spruckit. I morse blev jag uppringd av Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström, som sade att Svenskt Näringsliv inte är beredda att ingå i en jobbpakt på de premisser som vi har diskuterat, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT Nyheter.
Enligt Thorwaldsson hade regeringen och LO kommit överens om att regeringen inte skulle driva igenom två lagar om anställningsvillkor, en lag som reglerar lärlingsprovanställning och en om arbetstvister.
Regeringens motkrav var att LO skulle gå med på huvudavtalsförhandlingar med Svenskt Näringsliv, där frågorna skulle regleras. För en vecka sedan sade LO ja till förhandlingarna – men enligt Thorwaldsson ville Svenskt Näringsliv inte förhandla om frågorna och hoppade därför av hela jobbpakten.
”Jag beklagar det mycket djupt”
I en intervju med Ekot säger Thorwaldsson att han inte har något ont att säga om regeringens del i samtalen.
– Jag skäller inte på regeringen eller Anders Borg, de har betett sig anständigt. Tyvärr var Svenskt Näringsliv inte mogna för det ännu.
– Jag trodde att den skulle gå i hamn. Jag beklagar detta mycket djupt.
Svenskt Näringsliv: LO är oansvarigt
Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren kallar i sin tur LO för ”oansvarigt” och menar att man försökt dra politiska fördelar av förhandlingarna. Enligt honom har LO ställt ett antal krav som ligger utanför jobbpaktens huvudfråga, ungdomsarbetslösheten.
– De har blandat in arbetsrätten, pensionfrågor, a-kassan. Man har exempelvis krävt att det ska läggas ett stopp på förändringar av arbetsrätten och de vill stoppa en utredning om uppsägningar av personliga skäl. Den kopplar LO plötsligt till hur vi ska få ungdomar på arbetsmarknaden, säger han till TT.
Är ni villiga att förhandla vidare om LO drar tillbaka sina krav?
– Självklart. Som vi ser det finns paketen när det gäller avtal på olika förbundsområden i princip på plats. Vi har hela tiden förklarat oss villiga att förhandla vidare men vi tänker inte gå in på en massa andra områden och ha de villkorade för att göra det som vore bra för ungdomarna.
Lanserades under Almedalsveckan
Statsminister Fredrik Reinfeldt lanserade idén om en jobbpakt under Almedalsveckan i fjol och talade då om 30.000 nya jobb åt arbetslösa unga. LO har räknat med 50.000 nya jobb.
Finansminister Anders Borg har så sent som för bara någon vecka sedan sagt att delar av det som ligger inom jobbpakten skulle kunna läggas fram redan i vårbudgeten.
Fakta
Fakta: Jobbpakten
Jobbpakten går bland annat ut på att unga under 25 år skakunna varva utbildning och arbete – helst redan från gymnasiet.
De unga fårjobba 75 procent av tiden och får 75 procent av lönen – resten av tiden skaägnas åt studier. På det sättet ska unga bli billigare att anställa ochsamtidigt höja sin kompetens.
Också förslag som sänkta arbetsgivaravgifter förintroduktionsjobb och en översyn av a-kasseavgifterna har diskuterats.
Finansminister Anders Borg har så sent som för bara någonvecka sedan sagt att delar av det som ligger inom jobbpakten skulle kunnaläggas fram redan i vårbudgeten.
Statsminister Fredrik Reinfeldt lanserade idén förra sommaren och talade då om 30.000 nya jobb åtarbetslösa unga. LO har räknat med 50.000 nya jobb.
Kritiker har dock menat att pakten lika gärna kan leda tilllönedumpning för unga.
(SVT)