Johansson om flyktingmottagandet: Ska hantera det på ett annat sätt än 2015

Uppdaterad
Publicerad

Under kriget har Sveriges regering haft ett tydligt budskap gentemot EU: Ansvarsfördelningen i flyktingmottagandet får inte se likadan ut nu som den gjorde 2015. Den bilden delas av Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson, även om hon betonar att lite tyder på att det kommer bli så.

I dag möttes EU:s migrationsministrar för ett extrainsatt möte i Bryssel med anledning av kriget. Ylva Johansson, som ansvarar för unionens migrationspolitik, berättar att ministrarna då fick ta ställning till ett tiopunktsprogram som EU-kommissionen tagit fram för att koordinera flyktingmottagandet.

I programmet finns åtgärder om allt från hur registrering av flyktingar ska samordnas till hur organiserad brottslighet ska motverkas, enligt Johansson.

– Det handlar också om att ta fram gemensamma ”guidelines” för hur vi ska behandla barn och underlätta familjeåterförening, säger hon till SVT:s korrespondent i Bryssel.

”Ska hantera det på ett annat sätt”

Under kriget har statsminister Magdalena Andersson (S) betonat att situationen inte får bli samma som 2015, när Sverige tog emot ett betydligt större antal flyktingar sett till folkmängden än andra länder.

Sveriges migrationsminister Anders Ygeman (S) säger sig redan nu se att vissa undviker ansvar.

– Det finns vissa länder som tar en väldigt stor börda och andra som tar väldigt lite ansvar.

Samtidigt finns stora skillnader mellan situationen 2015 och läget i dag. Den här gången har EU:s medlemsländer generellt varit mer öppna för att ta emot flyktingar, samtidigt som många som flytt stannat i Ukrainas grannländer.

Ylva Johansson håller med om att situationen inte får bli samma som 2015, men är samtidigt tydlig med att det hittills inte finns mycket som tyder på att så kommer bli fallet.

– Det är ganska få som tagit sig till Sverige. För mig är det en stark drivkraft att vi inte ska ha det som 2015, när jag upplevde att EU var väldigt frånvarande i att hantera flyktingsituationen. Nu är jag ansvarig kommissionär. Nu ska vi hantera det på ett annat sätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.