Allison Kirkby är Telias tillträdande vd. Foto: Janerik Henriksson/TT

EU: Telia får köpa TV4

Uppdaterad
Publicerad

I början av december ska Telias köp av Bonnier Broadcasting, med C More och TV4, slutföras. Det är planen sedan EU-kommissionen gett grönt ljus för det omstridda köpet. – Det är en väldigt positiv och rolig dag för oss, säger Telias tillförordnade vd Christian Luiga på en presskonferens.

– Det här är spektakulärt och storslaget och bryter ny mark. Två branscher går samman och möts på ett sätt som få andra har vågat pröva, säger Casten Almqvist, vd på Bonnier broadcasting.

– Två stora nordiska bolag går ihop för att möta en global konkurens.

Casten Almqvist säger ändå att han fortfarande är oroad över konkurrensen från de stora amerikanska techjättarna, men att han tror att kombinationen ett nät i världsklass och de olika kanalernas starka berättande rustar bolagen väl. 

EU-kommissionens klartecken för affären är villkorat av en rad krav på Telia. Kravlistan har tagits fram under en fördjupad granskning av affären, som har pågått sedan i maj.

För Telia innebär affären att teleoperatörens befintliga tv-verksamhet kan slås ihop med tv-bolagen TV4, C More och finländska MTV. Detta öppnar upp för ett helt nytt innehåll, som kan packas om och spridas i Telias distributionskanaler.

Styckas upp

I debatten har det till följd av affären bland annat föreslagits att Telia ska styckas upp, för att särskilja ägandet av nationellt viktig infrastruktur som känsliga mobilnät från ägandet av mobiltjänster och medieproduktion.

Telia-aktien var redan före beskedet från EU draglok på Stockholmsbörsen. Vid 13-tiden har aktien stigit 1,2 procent.

Telias bud på Bonnier Broadcasting, värderat till drygt nio miljarder kronor, kom i juli 2018. När EU-kommissionen i maj inledde en fördjupad granskning av affären uttryckte kommissionen oro för att konsumenter i Finland och Sverige till följd av transaktionen skulle drabbas av minskade valmöjligheter och högre priser för tv-sändningar.

Kritik

Affären har även fått kritik från politiskt håll, både från ledande socialdemokrater och moderater. Kritikerna pekar bland annat på att affären ger staten, med en 38-procentig ägarandel i Telia, ett alldeles för stort inflytande över den svenska tv-marknaden.

”Som medieägare kommer Telia Company att garantera att fortsatt redaktionellt oberoende upprätthålls gentemot ägare, styrelse och ledning”, skriver Telias avgående styrelseordförande Marie Ehrling i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.