Fyra år efter att Socialstyrelsen gick ut med rekommendationen om primärt hpv-test har det införts i Kalmar. Foto: TT

Kalmar började med hpv-test i augusti – ”det har varit en komplicerad process”

Uppdaterad
Publicerad

Endast 13 av 21 regioner har kommit igång med den nya screeningmetoden som ska förebygga livmoderhalscancer. I Kalmar har man precis infört rutinerna.

– Det har ju tagit flera år att komma hit. Det fanns ingen färdig lösning så alla får uppfinna sitt eget hjul, säger Karin Dahl, specialistläkare vid kvinnokliniken i Kalmar. 

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, hpv, i sitt gynekologiska cellprov.   

Hpv är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får hpv någon gång under livet. Oftast läker det ut, men om det inte gör det finns risk att det leder till cellförändringar, som är förstadiet till cancer. 

Fyra år efter att Socialstyrelsen gick ut med rekommendationen om primärt hpv-test har det införts i Kalmar.  

– Det har varit en ganska komplicerad process. Det är så många delar: kallelsesystem som behöver ändras, rutiner på gynmottagningen och mödravården, och hur vi ska förflytta tusentals provburkar mellan olika avdelningar, säger Karin Dahl, specialistläkare vid kvinnokliniken på Länssjukhuset i Kalmar.

Önskar nationellt it-stöd

Precis som i många andra regioner är bristande resurser och icke-existerande it-system en orsak till att det har tagit så lång tid. 

– Det krävs ett it-system som ska hålla ordning på vilka kallelser som ska gå ut när och vilka analyser som ska göras. 

Karin Dahl är kritisk till att det inte funnits något nationellt it-stöd. 

– Det hade underlättat. Men framförallt handlar det om resurser. Vi har gjort det här inom befintliga ramar.

”Ett tecken på sexuell kompetens”

Forskare är överens om att hpv-test som primär screeningmetod är det bästa för kvinnor över 30, men det kommer också leda till att fler får reda på att de bär på hpv-virus, vilket kan skapa oro. 

– Jag kan förstå att många tycker att det är jobbigt att få veta att man har hpv, men vi försöker tona ner det. De flesta som har haft sex har haft hpv någon gång. Man får se det som ett tecken på sexuell kompetens, säger Karin Dahl. 

Så ser det ut där du bor

Regioner som följer Socialstyrelsens riktlinjer

Stockholm

Östergötland

Jönköping

Kalmar

Gotland

Blekinge

Skåne

Halland

Västra götaland

Värmland

Örebro

Västmanland

Dalarna

Regioner som ännu inte följer socialstyrelsens riktlinjer

Uppsala

Sörmland

Kronoberg

Gävleborg

Västernorrland

Jämtland, Härjedalen

Västerbotten

Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.