Ungefär 550 kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer varje år i Sverige och 160 kvinnor dör av sjukdomen. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av hpv, humant papillomvirus.
Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen därför att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, hpv, i sitt gynekologiska cellprov. Men SVT:s undersökning visar att endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna – fyra år senare.
Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention, tycker att det är upprörande.
– Jag uppfattar det som nästan obegripligt när det är väl känt att det ger ett ökat skydd mot cancer och dessutom är kostnadsneutralt. När man har tydligt visat att vi har bättre möjligheter att ge ett bättre cancerskydd till Sveriges kvinnor då borde man verkligen utnyttja det.
Ökningen hade kunnat förebyggas
Sedan 2014 har antalet kvinnor som insjuknat i livmoderhalscancer ökat dramatiskt – med cirka 100 fall, till cirka 550 fall årligen.
Joakim Dillner tror att ökningen av cancerfall hade kunnat förebyggas om man hade använt det nya programmet redan när det var officiellt rekommenderat.
– Den största delen av ökningen ser vi hos kvinnor som har deltagit i screening enligt det gamla programmet och har fått besked om ett normalt cellprov, vilket är ju väldigt oroväckande.
Är det en vårdskandal?
– Ja det skulle jag faktiskt säga att det är.