Så skyddas vi i Sverige mot internetblockader

Publicerad

Listan kan göras lång över länder där internet stängts av för att slå ned mot protester. I teorin skulle samma sak kunna hända i Sverige, även om våra grundlagar och våra många operatörer utgör ett starkt skydd.

Internetblockader kan utföras på flera olika sätt, men gemensamt för många länder där de inträffar är en ensidig operatörsmarknad. Den Londonbaserade organisationen Netblocks har kartlagt flera incidenter där operatörer tvingats till att stänga ned sin infrastruktur, och mot sådana angrepp fungerar Sveriges fria marknad som ett skydd.

– Vi har en väldigt stor konkurrens mellan internetoperatörer i Sverige. Det är inte bara så att man travar upp till monopolisten och säger att de ska stänga av. Så jag skulle säga att det är väldigt väldigt svårt i det här landet, säger Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder.

Samtidigt är internetoperatörerna inte den enda vägen att gå för den som vill blockera trafiken på internet. Enligt Ann-Marie Eklund Löwinder kan det också räcka med att en tillräckligt kraftig fiberkabel kapas, eller att elen stängs av under lång tid. Därtill är det vanligt att diverse filterlösningar används för att blockera specifika hemsidor.

Anne-Marie Eklund Löwinder berättar också att Internetstiftelsen i teorin skulle kunna stänga ned alla hemsidor vars adress slutar på “.se” eller “.nu”, även om det skulle ta väldigt lång tid för det att slå igenom.

Starkt grundlagsskydd

Även om det är tekniskt möjligt att blockera åtkomsten till nätet finns lagar som ska skydda mot sådana begränsningar. I Sverige finns ingen särskild lag som reglerar rätten till internetåtkomst, men om en regering eller riksdag skulle få för sig att genomföra en nedstängning skulle det sannolikt anses vara en inskränkning av rätten till yttrandefrihet och informationsfrihet, rättigheter som skyddas både av våra grundlagar och Europakonventionen.

Men även om de här lagarna tillsammans utgör ett starkt skydd så finns inbyggda undantag där en nedstängning kan anses laglig.

– Det krävs till exempel att det sker inom lag, att det finns ett legitimt syfte med begränsningen. Sedan ska begränsningen också vara proportionerlig. Det är väldigt svårt att föreställa sig under vilka omständigheter det skulle anses vara proportionerligt att helt och hållet stänga ned internetåtkomsten, säger Anni Carlsson, som doktorerar i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.