Om du utsätts för brott utomlands kan det vara viktigt att vara på plats i det inledande skedet av polisutredningen, menar rättsexperten Christoffer Wong. Foto: Stefan Bengtsson/Lunds universitet, Denis Farrell/AP/TT

Därför kan det vara svårt att få upprättelse vid brott utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att få upprättelse om man utsätts för ett brott utomlands. Ibland tas gärningen inte på lika stort allvar som hemma i Sverige.

– En del länder ser mildare på till exempel sexuella övergrepp och kan välja att lägga ned förundersökningen, säger rättsexperten Christoffer Wong.

Varje år larmar hundratals svenskar om att de blivit rånade, överfallna eller utsatta för sexövergrepp i utlandet, enligt siffror från SOS International.

Men det är inte alltid så lätt att få upprättelse.

I första hand ska brottet anmälas till polisen på plats, i landet där det begåtts. Om polisen väljer att driva ärendet vidare beror bland annat på hur tillgänglig man själv är i det inledande skedet, vilket kan utgöra ett problem om man bara är där tillfälligt på semester, menar Christoffer Wong, universitetslektor vid juridiska institutionen på Lunds universitet.

– Det kan vara viktigt att vara på plats för att påverka första skedet av utredningen, då är det större chans att saker och ting blir gjorda. Det kan handla om saker som att vara tillgänglig för förhör och att peka ut misstänkta vid vittneskonfrontationer, säger han.

Kan nedprioriteras

Om man reser hem till Sverige är det större risk att polisen nedprioriterar ärendet – eller kanske avskriver det helt.

– Då blir allt mycket svårare, polisen kommer av naturliga skäl inte att prioritera ärendet. De har en hög av ärenden som de måste gå igenom och om de kan kalla vittnen till andra fall prioriterar de dem eftersom de går att göra något åt.

Länder har också olika syn på brott. Misshandel och sexuella övergrepp kanske inte betraktas lika allvarligt som i Sverige, vilket kan göra att polisen inte ens väljer att gå vidare med ärendet.

Går att anmäla i Sverige

Det finns också möjlighet att anmäla brottet till svensk polis när man kommit hem. EU har ett brottsofferdirektiv som reglerar rättigheter för brottsoffer inom unionen. En anmälan som upprättas hos svensk polis bör vidarebefordras för utredning till det EU-medlemsland där brottet begicks – men det finns några krav som måste vara uppfyllda.

– Målsäganden måste vara bosatt i Sverige och inte kunnat eller av någon anledning avstått från att anmäla brottet på plats. Brottet måste också vara grovt enligt den andra medlemsstatens rätt, säger Annette Alenius på Internationella enheten på polisens nationella operativa avdelning Noa, som vidarebefordrar sådana anmälningar till andra EU-medlemsstater. 

Svårare utanför EU

När det gäller brott begångna utanför EU kan svensk polis också vidarebefordra anmälningar, men det beror på landets egna lagstiftning om det finns möjlighet att ta över eller starta en utredning.

– Det förfarandet är mindre förutsägbart när det gäller resultat eftersom det inte är reglerat på samma sätt som inom EU, säger Annette Alenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.