Karolinska institutets forskning ifrågasätts på nytt. Foto: TT

Karolinska institutet kritiseras för ny stamcellsforskning

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket riktar kritik mot Karolinska institutet för att än en gång ha utfört forskning utan tillstånd. Den aktuella forskaren var tidigare delaktig i skandalkirurgen Paolo Macchiarinis experiment.

Enligt TV4 Nyheterna har Karolinska institutet ännu en gång bedrivit avancerad stamcellsforskning utan nödvändiga tillstånd och rätt kontroll.Stamceller ska ha opererats in på 16 patienter, bland annat på deras stämband. Studien ska vara godkänd hos etikprövningsnämnden men sakna viktiga tillstånd från Läkemedelsverket.

– Det här är verksamhet som de måste ha tillstånd för att bedriva. Det är allvarligt att de inte sökt tillstånd eftersom det är då som vi granskar dem, säger Ann Marie Janson Lang, expert på kliniska prövningar vid Läkemedelsverket till SVT Nyheter.

Klassas som läkemedel

När stamcellerna förändras innan de opereras in krävs fler tillstånd än vad forskarna har haft. De klassas då som läkemedel.

Läkemedelsverket har kontaktat ansvariga forskare och förklarat att man måste söka tillstånd.

Forskaren som kritiken riktas mot var tidigare delaktig i skandalkirurgen Paolo Macchiarinis experiment.

Uppehåll

Karolinska institutet uppger i en skriftlig kommentar att man sedan augusti 2015 gjort ett uppehåll med nya behandlingar i väntan på att tillstånd ska förnyas. Enbart kontroller av redan påbörjade behandlingar har genomförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.