Kartong bättre än konservburk

Uppdaterad
Publicerad

Välj bort förpackningar med plastkork och köp dina krossade tomater i kartongförpackning i stället för konservburk.

För den konsument som bryr sig om klimatet gäller det att tänka till i mataffären.

-När man till exempel tittar på mjölkförpackningar ser man att den lite nyare varianten som är en takåsmodell med skruvkork i plast orsakar drygt 50 procent mer utsläpp av växthusgaser än den traditionella tegelstensförpackningen, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.

Verket har låtit ett forskningsinstitut titta på olika förpackningars klimatpåverkan och konstaterar att det går att minska utsläppen genom att välja smart.

Morgonmüslin köps med fördel i papperspåse i stället för i kartong och storpack är bättre än mindre förpackningar.

-Men man måste vara noga med att man faktiskt konsumerar den där mängden, så att man inte måste kasta själva maten sedan, säger Anna-Karin Johansson.

Produktionen av maten är nämligen den värsta miljöboven. Och när förpackningen är tömd och maten uppäten, då är det dags för nästa insats.

-Det är viktig att tänka på att återvinna sina förpackningar, återvunnet material har nästan alltid mindre klimatpåverkan än material som är helt nytt, säger Anna-Karin Johansson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.