• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD, säger att det finns ”en hel del oklarheter” kring regeringens, C och L:s försvarsuppgörelse. Foto: Jonas Ekströmer/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

KD om försvarsuppgörelsen: ”En hel del oklarheter”

Publicerad

Efter en spräckt Försvarsberedning har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nu nått en uppgörelse. Anslagen till det militära försvaret ska höjas i enlighet med beredningens förslag. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte gå in på detaljer om finansieringen – något som oroar Kristdemokraterna:

– Det finns fortfarande en hel del oklarheter, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson.

Mellan 2022 och 2025 ska anslaget till försvaret höjas med fem miljarder kronor årligen. Det har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nu kommit överens om. Höjningen följer förslaget från Försvarsberedningen – som i våras sprack på grund av att Socialdemokraterna krävde reservationer mot den planerade kostnaden.

Under en presskonferens på fredagen fick försvarsminister Peter Hultqvist frågor om hur finansieringen skulle gå till, något han inte ville redovisa i nuläget.

”Var kommer pengarna ifrån?”

Frågetecknen kring finansieringen har väckt en viss oro hos Kristdemokraterna.

– Det finns fortfarande en hel del oklarheter, var kommer pengarna ifrån? Det finns fler detaljer som måste studeras och följas upp men för KD:s del är vi fast beslutna om att Försvarsberedningens förslag ska genomföras fullt ut, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson, till SVT Nyheter.

Han säger dock att han anser att det är bra om förslaget, som utlovat, följer beredningens förslag och sammanlagt motsvarar en höjning på 84 miljarder kronor.

V: ”Kan tränga undan andra viktiga behov”

Hanna Gunnarsson (V), ledamot i försvarsutskottet, skriver i en kommentar till SVT att Vänsterpartiet ser behoven av resurser i försvaret, men att det även för dem finns en viss oro kopplad till finansieringen:

”För oss är budgeten en helhet; vi ser stora behov i vård, omsorg och skola och vi väger olika behov mot varandra. Dessutom ska satsningar finansieras och här finns en oro för att försvarssatsningen kan tränga undan andra viktiga behov.”

SD: ”Väldigt positivt”

Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Roger Richtoff säger till SVT att man är väldigt nöjda med beskedet, och att man inte oroar sig för eventuella ändringar i en så bred politisk överenskommelse.

– Vi ser väldigt positivt på att man äntligen nu har bestämt sig för det vi sagt hela tiden sen vi skrev under rapporten från Försvarsberedningen, som alla partier tyckte var bra.

M: I grunden bra

Beatrice Ask, Moderaternas försvarspolitiska talesperson, säger till SVT att hon tycker fredagens besked i grunden är bra.

Hon säger också att riksdagspartierna arbetat gemensamt och långsiktigt för att stärka försvaret, och att hon blev förvånad över Socialdemokraternas agerande i våras. Ask säger vidare att hon tror det funnits ”interna stridigheter inom regeringen”.

– Jag tror regeringen insåg att om vi inte levererar nu så kommer riksdagen ta tag i det här och då blir det pinsamt för Socialdemokraterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.