Relationerna mellan Kina och Sverige är fortsatt frostiga. Foto: TT/AP

Kinesiska kritiken: ”Brutal” svensk inblandning i Kinas angelägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Kinas och Sveriges relation är fortsatt frostig. I den senaste salvan mot Sverige förklarar det kinesiska kommunistpartiet att orsaken är att svenskar ”på ett brutalt vis” lagt sig i kinesiska angelägenheter, enligt SR Ekot.

Relationen mellan Kina och Sverige är milt uttryckt svala och negativa skildringar av Sverige har fått åtskilligt med utrymme i statliga kinesiska medier. I helgen återgav exempelvis det statliga medieorganet CCTV att Kinas ambassad i Sverige varnar för att kinesiska turister rånas under kniv- och pistolhot.

Nu kommenterar också kommunistpartiet relationen länderna emellan. I ett uttalande i kinesiska sociala medier, som sedan fått stor spridning, lägger ”Centralkommission för politiska och juridiska ärenden” ansvaret för de dåliga relationerna på personer som från svenska sidan.

Kina och Sverige

”Den senaste tidens svårigheter beror på att ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter”, skriver kommissionen enligt SR Ekot.

Uttalandet sticker ut

Kommissionen är ett av kommunistpartiets tyngsta organ och uppges ha i princip hela ansvaret för rättsväsende, inklusive polis och säkerhetspolis.

Kommentaren sticker ut eftersom den kinesiska staten överlag har avstått från att sprida en negativ bild av Sverige i Kina, bortsett från en del medierapportering i fjol. Det enligt Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet (UI).

”En markering”

Fram tills nu har den negativa beskrivningen främst riktat sig till en svensk publik, säger han till nyhetsbyrån TT, samtidigt som han uppmanar till försiktighet i slutsatserna.

– Men nu kommer statliga kinesiska propagandaorgan med nya negativa uppgifter om Sverige som publiceras i Kina. Jag tycker ändå att det är för tidigt att dra säkra slutsatser av detta. Om det skulle upprepas igen är det tecken på en ny utveckling.

Kinarådgivaren Frédéric Cho håller med om att det är svårt att bedöma allvaret i de senaste uppgifterna, men han framhåller samtidigt att de har visst signalvärde.

– En markering är det, säger Cho till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet