Genom att utöka vaccinationsprogrammet till att innefatta även pojkar förebyggs ytterligare 120-130 fall av HPV-relaterad cancer per år, enligt Folkhälsomyndigheten. Och nu har myndigheten fattat beslut om den föreskriftsändring som krävs för att det ska bli verklighet.
Alla elever i årskurs 5, både flickor och pojkar, kommer att erbjudas kostnadsfri vaccination mot HPV från och med augusti i år. Vaccinationen koncentreras alltså till en årskurs, tidigare har den erbjudits i årskurs 5 eller 6.
“Föreskriftsändringen har varit på remiss under mars–april och majoriteten av remissvaren är tydliga med vikten av att fullfölja planeringen kring HPV-vaccination trots pågående pandemi för att bibehålla det förtroende som finns för både vaccinationsprogrammet och myndigheter”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Vaccinet tas bäst innan sexdebuten
Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig. Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången. Men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar, som kan leda till cancer, om de vaccinerar sig.
Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.
Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för HPV i sitt gynekologiska cellprov.
Det här är HPV
Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.
Viruset finns i över 100 varianter varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer – främst livmoderhalscancer.
Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.