Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar. Foto: SVT

Professorn om pausade cellprov: ”Det är ett jätteproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta åratal att komma ikapp missade cellprov till följd av coronaviruset. Och några kvinnor kommer sannolikt hinna utveckla cancer under tiden. Det menar Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention. 

– För att komma ikapp efter akuta krislägen kan man behöva prioritera. 

Ett tiotal regioner i Sverige har valt att pausa cellprovtagningar, som görs för att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer, med anledning av coronaviruset. Det är problematiskt på flera sätt, anser Joakim Dillner, professor vid Karolinska Institutet, som forskat om humant papillomvirus, HPV – som orsakar cellförändringar – i över 30 år. 

– Det är hundratusentals kvinnor som inte är provtagna och uppföljda och när man kommer igång igen kan man inte jobba dubbelt så fort. Dagen har bara 24 timmar, det går inte att jobba in ett så långt uppehåll, säger han.

Coronapandemin

Kan krävas prioriteringar

Joakim Dillner tror att det kommer att krävas någon form av “krisscreening” efter coronautbrottet för att särskilt prioritera de med allra högst risk att utveckla livmoderhalscancer. I dag erbjuds alla kvinnor i Sverige mellan 23–50 år provtagning vart tredje år, och därefter vart femte år.  

- För att komma ikapp efter akuta krislägen kan man behöva prioritera. Det är till exempel ingen jättestor idé att kalla personer som visar negativt för HPV vart tredje år, men nu står det i lagen att alla ska få screenas vart tredje år, så jag vet inte hur man ska hantera det. Det är ett jätteproblem.

”Kan bli ett par fall”

Runt 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer i Sverige varje år. Risken finns att någon hinner utveckla cancer under tiden cellproven pausas, enligt Joakim Dillner.  

– Risken är inte jättestor, men jag kan tänka mig att det blir ett par fall. Om man har förseningar på tre månader eller mer är det statistiskt mätbart med mer cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet