Regeringen hoppas att 130 cancerfall per år kan undvikas i och med beslutet.
Flickor mellan 10 och 12 år har vaccinerats mot HPV 16 och 18, som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer, sedan 2010. Men då bedömdes inte pojkarna behöva vaccinet. Sedan dess har ny kunskap kommit fram om hur hpv även drabbar män.
– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.
Cancerfonden: ”En jämlikhetsfråga”
Så sent som i går, tisdag, krävde Cancerfonden i en intervju med SVT Nyheter att regeringen fattar beslut om HPV-vaccinering för pojkar. Två år har gått sedan Folkhälsomyndigheten bedömde att även pojkar bör omfattas.
– Jag kan inte förstå den här saktfärdigheten. Det här handlar om både pojkar och flickor, det är ett antal cancerformer, som orsakas av HPV-virus, som kan förhindras. Det är en jämlikhetsfråga också, sa Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.
Hon välkomnar nu regeringens besked.
– Det här är ett klokt och välkommet beslut av regeringen. Beslutet räddar liv och gör att många kommer att skippa onödigt lidande i framtiden. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att förebygga cancer.
Vanligt sexuellt överförbart virus
Humant papillomvirus, HPV, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.
Viruset finns i över 100 varianter varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer – främst livmoderhalscancer.
Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.
Vaccinet tas bäst innan sexdebuten
Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.
Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.
Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.
Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för HPV i sitt gynekologiska cellprov. Men SVT:s granskning visar att endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna – fyra år senare.