Det klimatpolitiska rådet menar att det är första gången på två decennier som ändrad politik leder till ökade utsläpp.
”I stället för att snabbt minska utsläppen kommer hittills beslutade och aviserade förändringar tvärtom, också enligt regeringens egen bedömning, att i närtid öka utsläppen”, står det i rapporten.
Rapporten har nu lämnats över till Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
– Klimatet är en ödesfråga som kräver ett helhetsgrepp, både på lokal, nationell och global nivå. De åtgärder som vi beslutar om under den här mandatperioden kommer vara långsiktiga satsningar som leder till minskade utsläpp, säger Pourmokhtari.
– En samhällsomställning av den här storleken måste genomföras parallellt med att vi skapar välstånd och tillväxt i hela landet. Politiken måste utformas på ett sätt som skapar förutsättningar att alla att ställa om. Och att den är genomförbar för företag och hushåll, fortsätter hon.
Kritik från oppositionen
Rapporten väcker även reaktioner bland oppositionspartierna.
”Detta är djupt allvarligt. Regeringen får knivskarp kritik från klimatpolitiska rådet”, skriver den förra klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) på Twitter.
I rapporten får dock även den förra regeringen som Strandhäll satt i kritik.
”Klimatpolitiska rådets sammantagna bild är att den föregående regeringen tappade tempo i klimatpolitiken i slutet av mandatperioden” går det att läsa i årets rapport.
Även Märta Stenevi (MP) reagerar på rapporten och kallar regeringens klimatpolitik för ”ett slag i ansiktet för nuvarande och kommande generationer”.
Vänsterpartiets Kajsa Fredholm säger till SVT att staten borde ta ett större ansvar för att styra omställningen.
– Det är hårresande att klimatpolitiken nu backar. Ulf Kristersson måste kliva fram och ta ansvar, säger hon.
Romina Pourmokhtari (L) frågas ut om regeringens klimatpolitik i SVT:s Aktuellt.