Rådet är kritiska mot den klimatpolitik som regeringen hittills fört. De säger att det är första gången på två decennier som ändrad politik leder till ökade utsläpp.
– Det vore anmärkningsvärt och allvarligt om förändringar av Sveriges nationella politik skulle leda till att utsläppen av växthusgaser i vårt land ökar, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson.
Det klimatpolitiska rådet menar att de i flera år sagt att klimatomställningen måste accelerera och att utsläppen måste minska mer. De menar att Sverige har förlorat styrfarten samtidigt som EU har skärpt sina mål.
”I stället för att snabbt minska utsläppen kommer hittills beslutade och aviserade förändringar tvärtom, också enligt regeringens egen bedömning, att i närtid öka utsläppen”, står det i rapporten.
Flera negativa insatser för klimatet
Några av de insatser som den nuvarande regeringen gjort lyfts i rapporten ha negativ påverkan på möjligheterna att nå klimatmålen. Det är bland annat den slopade bonusen för elbilar, minskat järnvägsunderhåll och tillfällig sänkt energiskatt på drivmedel.
Positiva insatser som regeringen gjort för att nå klimatmålen är bland annat förstärkning av laddinfrastruktur och satsningar på koldioxidinfångning via CCS, skriver rådet i sin rapport.
Rådet har ett flertal rekommendationer till regeringen för vad som behöver göras för att nå klimatmålen. Bland annat rekommenderar rådet regeringen att ta fram en handlingsplan för att öka takten på klimatomställningen på kort sikt. Samt se till att planen omfattar alla sektorer och utnyttjar hela den samlade politiken för att nå målen på lång sikt
Noll nettoutsläpp 2045
Klimatpolitiska rådet är en myndighet bestående av åtta forskare som har i uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik bidrar till eller motverkar möjligheten att nå de klimatmål som riksdagen antog 2018.
Det övergripande klimatmålet är att Sverige år 2045 ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser och därefter uppnå negativa utsläpp.