Klimatpolitiska rådet: Regeringens politik räcker inte för att nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens politik räcker inte för att Sveriges utsläpp ska vara nere på noll år 2045. Bara tio procent av återhämtningspolitiken under pandemin bidrar till att nå klimatmålen, enligt årets rapport från Klimatpolitiska rådet.

– En tiondel är inte särskilt mycket, vare sig om man ser till nivån eller i jämförelse med andra länder. Vi bedömer att regeringen skulle kunna göra mycket mer, säger Cecilia Hermansson, tidigare chefsekonom hos Swedbank och numera vice ordförande i Klimatpolitiska rådet.

Det tvärvetenskapliga expertorganet har som uppgift att granska om regeringens politik är förenlig med klimatmålen och leder till att Sverige år 2045 inte längre bidrar till ökade halter av växthusgaser i atmosfären, vilket även kallas nettonoll-utsläpp.

Klimat

– De åtgärder som vidtagits hittills räcker inte för att få ner utsläppen tillräckligt mycket. För det krävs ytterligare investeringar för att minska utsläppen i tunga sektorer som transport, inom industrin och även för energi och elproduktion, säger Johan Kuylenstierna, rådets ordförande, som även vill se ökade satsningar på laddinfrastruktur och förenklade tillståndsprocesser för bland annat utbyggnaden av elnätet.

– Dessa processer går för långsamt idag, vilket är en av orsakerna till att det är svårt att nå målen.

”Tillfälliga utsläppsminskningar”

År 2019 minskade Sveriges klimatpåverkande utsläpp med 2,4 procent, men de behöver minska med mellan sex och tio procent per år för att nå nettonoll-målet år 2045. Under 2020 minskade utsläppen kraftigt i världen på grund av pandemin, men det räcker ändå inte.

– Det är tillfälliga utsläppsminskningar och vi ser redan nu hur de ökar igen. Det visar att vi behöver en övergripande samhällsomställning, både i Sverige och i omvärlden, säger Johan Kuylenstierna.

”Skulle kunna göra mer”

I årets rapport fokuserar Klimatpolitiska rådet särskilt på regeringens återhämtningspolitik under coronakrisen. Bara tio procent av budgetinsatserna bedöms bidra positivt till Sveriges möjlighet att nå klimatmålen.

Rådet efterlyser ett större klimatperspektiv i alla delar av samhället, inte minst i den ekonomiska politiken. Varken det finanspolitiska ramverket eller underlagen till riksbankslagen, som just nu omarbetas, har ett tydligt klimatperspektiv, vilket Cecilia Hermansson är kritisk till.

– Här skulle man kunna göra betydligt mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet