Mannen är dömd för bland annat vålds- och narkotikabrott. Han lämnade gänget på grund av dödshot och lever i dag på hemlig ort. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Våld, smuggling och beställningsmord – en tidigare langare berättar

Uppdaterad
Publicerad

Våld, utpressning och mord för kokainskulder. Så såg livet ut för en man vi träffar – en som ägnade sig åt att sälja stora mängder kokain till företagare och festfolk. Tills han själv blev det egna gängets fiende.

– På nästan varenda stor företagsfest finns det kokain till dem som vill ha det, säger han till SVT Nyheter.

Han var tonåring när han först kom i kontakt med kriminalitet. Till en början var han springpojke åt de äldre. Och en kurir. Han gömde vapen och droger. Gjorde tjänster.

Klättrade sakta upp, tills han var en del av ett kriminellt nätverk.

kokainvågen

”Jag har ett pris på mitt huvud ”

Mannen är dömd för bland annat vålds- och narkotikabrott.

Han lämnade gänget på grund av dödshot och lever i dag på hemlig ort.

 – Jag har ett pris på mitt huvud.

Varför då?

– Jag vet för mycket för att få leva med den information jag har.

Sålde kokain till krögare, företagare och kriminella

Innan mannen lämnade gängmiljön ägnade han sig åt att sälja kokain som nätverket fått insmugglat via bland annat containrar som skeppats från Sydamerika till både europeiska och svenska hamnar. Uppdraget var att sälja till krögare som ville äga handeln på sina egna nattklubbar, till företagare inför personalfester och till andra kriminella nätverk i förorterna.

Livet som kriminell var präglat av brutalt våld och ständig oro för att själv bli offer.

– Jag har varit med och sett till att folk som gömmer sig tas fram och försvinner.

Försvinner?

–  Ja, de finns inte längre i livet.

Har du behövt döda?

–  Jag har aldrig gjort det själv, men har varit med när det har hänt. De har blivit skjutna, strypta, knivhuggna.

Beställningsmord för kokain

Går det att koppla kokainet som kommer till Sverige till dödsskjutningarna och gängkonflikterna?

– Absolut. Det har väldigt mycket med varandra att göra. Kokainet är det alla gäng vill sälja. Det är där det finns mest pengar och störst vinstprocent. Och det är mest bråk om det, säger mannen och hävdar att han känner flera tonårskompisar som utfört beställningsmord för kokain.

– Folk är skyldiga folk pengar för kokain och kan inte betala. 

Hur mycket kostar ett sådant mord?

–  Det kan röra sig om från 10 000 till 50 000. Du behöver inte betala mer än så.

Är ett liv värt så lite?

– Ja.

Hur är det möjligt?

– Det är så många som är villiga att göra det nuförtiden.

Slutdestination – kyrkogården

Vilka är villiga att göra sådant?

–  Mycket yngre folk. Om du är under 18 år får du 3-4 år max. Det är folk villiga att sitta.

I dag lever han med skyddade personuppgifter, med svåra upplevelser från sitt förflutna och en ständig hotbild mot sig från dem han tidigare betraktade som sina vänner.

Du har orsakat enormt mycket skada mot andra människor. Känner du ånger för det?

–  Ja, det gör jag. Jag ångrar mycket jag gjort. Först och främst att jag fuckat upp mitt liv för mig och min familj.

Har det varit värt det?

–  Absolut inte. Just då tyckte man det var värt det för stunden. Man var stor och häftig och hade mycket pengar. Men det är inte värt det i längden.

Var är slutdestinationen?

– På kyrkogården. Nedgrävd. Oftast, för de flesta. Om du ens fått en begravning. Om du inte hittas ute i havet.

Fakta: Kokainet i Sverige

Det finns flera indikatorer som tyder på att kokainanvändningen i samhället har ökat. Både Tullverket och polisen gör fler beslag av kokain idag än för fem-tio år sedan. Antalet kokainärenden vid ringa narkotikabrott ökar och Rättsmedicinalverket upptäcker fler fynd av kokain vid sina rättsmedicinska obduktioner.

  • Polisens kokainbeslag har ökat. Före 2012 gjordes under tusen beslag varje år. Sedan dess har de ökat stadigt och 2018 gjordes över 3 700 beslag.
  • Även Tullverkets beslag av kokain ökar. Från att ha legat på under hundra beslag per år har beslagen de senaste tre åren legat mellan 250 och 350 beslag varje år. 2018 beslagtog tullen 485 kilo kokain, främst genom två större beslag på 298 respektive 98 kilo.
  • När polisen misstänker någon för eget bruk av narkotika, tas urin-och blodprover som skickas till Rättsmedicinalverket. Antalet positiva kokainärenden har ökat från 1 600 till över 6 000 mellan 2011 och 2018. Kokainets andel av samtliga positiva ärenden för ringa narkotikabrott har ökat från drygt 5 procent 2011 till drygt 21 procent 2018.
  • Dödsfall till följd av kokain ensamt eller som bidragande orsak ökar kraftigt, om än från en låg nivå. 2018 var antalet kokainrelaterade dödsfall 20, efter att fram till 2016  ha legat på något enstaka dödsfall per år.
  • Även i samband med rättsmedicinska obduktioner görs fler fynd av kokain. 2011 upptäcktes 11 fall (0,22 procent av alla rättsmedicinska obduktioner). 2018 hade siffran stigit till 104 fall (1,8 procent).

Källor: Tullverket, Nationellt forensiskt center och Rättsmedicinalverket.

Fakta granskningen:

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

  • SVT Nyheter
  • Gotlands Allehanda
  • Västerbottens-Kuriren
  • SVT Nyheter Öst
  • SVT Nyheter Halland
  • Barometern
  • Oskarshamns-Tidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet