Enligt Robert Kronstrand, forsknings- och utvecklingsstrateg vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi, har kokainet i Sverige ökat fyrfaldigt. Foto: Foto: Polisen, SVT

Kraftig ökning av kokain i Sverige – fler dör av drogen

Uppdaterad
Publicerad

Bruket av kokain ökar kraftigt och fler dör på grund av drogen. Det visar uppgifter från Rättsmedicinalverket.

– Det har ökat fyrfaldigt, säger Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket.

SVT Nyheter har i samarbete med flera nyhetsredaktioner granskat kokainets effekter i Sverige.

Kokain har med åren blivit vanligare, billigare och renare, enligt polis och tull som gör fler beslag av den starkt beroendeframkallande drogen.

Polisen gjorde över 3 700 beslag i fjol. Innan 2012 var antalet beslag under 1 000 per år. Tullens beslag av kokain ligger nu på mellan 250 och 350 per år. Innan 2012 låg nivåerna under 100 beslag varje år.

kokainvågen

Fyrfaldig kokainökning

Som en del av Gräv 19, seminariet för grävande journalistik, har SVT Nyheter tillsammans med flera andra nyhetsredaktioner runt om i Sverige kartlagt kokainet i Sverige.

Kartläggningen visar på en ökning även i statistiken över de som testas positivt för ringa narkotikabrott. I flera år har den siffran legat kring 29 000 positiva drogtester årligen, där cannabis och amfetamin dominerat som de vanligaste drogerna. Kokain utgjorde strax över fem procent av de positiva drogtesterna 2011. Förra året hade den andelen stigit till över 21 procent, alltså en femtedel av alla fall.  

– Kokainet har ökat åtminstone fyrfaldigt. Det tyder på att användningen har ökat, säger Robert Kronstrand, forsknings- och utvecklingsstrateg vid Rättsmedicinalverkets avdelning för rättsgenetik och rättskemi.

Blodproverna har förbättrats. Det kan förklara att allt fler testas positivt, men är inte skäl till den kraftiga ökningen, enligt Kronstrand.

”Ökad tillgång av kokain i samhället”

Inte heller polisen ser en sådan koppling.

– Förklaringen till att antalet positiva tester för kokain har ökat relativt övriga droger i samband med misstanke om ringa narkotikabrott beror ej på att polisen förändrat testerna som sådana eller på vilket sätt testerna görs. Vi ser resultaten som en viktig indikator på en ökad spridning av kokain i samhället, säger Stewe Alm, polisens expert och analytiker vid nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, NOA.

Rättsmedicinalverket ser en tiofaldig ökning i förekomsten av kokain vid obduktioner.

Från 11 obduktionsfall 2011 till 104 förra året.

– Det är en tiofaldig ökning som beror på ökad tillgång och ökat bruk i samhället, säger Robert Kronstrand.

20 dödsfall kopplade till kokain 2018

Av de 104 obduktionsfallen bedömdes 20 vara dödsfall där kokain var dödsorsak, ensamt eller i kombination med andra substanser. Det är betydligt fler jämfört med tidigare då någon enstaka avled varje år. Det är visserligen en liten andel av de obduktioner Rättsmedicinalverket gör årligen, men ökningen fick ändå verket att i höstas inleda en utredning av de kokainrelaterade dödsfallen.

En slutsats är att användningen av kokain förändrats. Tidigare skedde i princip alla dödsfall  i samband med fest, i närvaro av andra. Men förra året hittades nästan alla som avlidit i kokainförgiftningar i sina hem.

– Det är ett annat scenario än vad vi sett tidigare. Det tyder på att bruket av kokain flyttat på sig från partyscenen till den här mer vanliga missbrukaren, säger Robert Kronstrand.

Fakta: Kokainet i Sverige

Det finns flera indikatorer som tyder på att kokainanvändningen i samhället har ökat. Både Tullverket och polisen gör fler beslag av kokain idag än för fem-tio år sedan. Antalet kokainärenden vid ringa narkotikabrott ökar och Rättsmedicinalverket upptäcker fler fynd av kokain vid sina rättsmedicinska obduktioner.

  • Polisens kokainbeslag har ökat. Före 2012 gjordes under tusen beslag varje år. Sedan dess har de ökat stadigt och 2018 gjordes över 3 700 beslag.
  • Även Tullverkets beslag av kokain ökar. Från att ha legat på under hundra beslag per år har beslagen de senaste tre åren legat mellan 250 och 350 beslag varje år. 2018 beslagtog tullen 485 kilo kokain, främst genom två större beslag på 298 respektive 98 kilo.
  • När polisen misstänker någon för eget bruk av narkotika, tas urin-och blodprover som skickas till Rättsmedicinalverket. Antalet positiva kokainärenden har ökat från 1 600 till över 6 000 mellan 2011 och 2018. Kokainets andel av samtliga positiva ärenden för ringa narkotikabrott har ökat från drygt 5 procent 2011 till drygt 21 procent 2018.
  • Dödsfall till följd av kokain ensamt eller som bidragande orsak ökar kraftigt, om än från en låg nivå. 2018 var antalet kokainrelaterade dödsfall 20, efter att fram till 2016  ha legat på något enstaka dödsfall per år.
  • Även i samband med rättsmedicinska obduktioner görs fler fynd av kokain. 2011 upptäcktes 11 fall (0,22 procent av alla rättsmedicinska obduktioner). 2018 hade siffran stigit till 104 fall (1,8 procent).

Källor: Tullverket, Nationellt forensiskt center och Rättsmedicinalverket.

Fakta granskningen:

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

  • SVT Nyheter
  • Gotlands Allehanda
  • Västerbottens-Kuriren
  • SVT Nyheter Öst
  • SVT Nyheter Halland
  • Barometern
  • Oskarshamns-Tidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet