Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården: Ser över om man kan lätta på restriktioner för besök

Publicerad

Sedan den 12 mars har intagna på häkten och anstalter i Sverige inte fått träffa sina anhöriga eller beviljats permission. Anledningen är coronavirusets spridning. Nu uppger Kriminalvården att man ser över möjligheten att arrangera besök under säkrare former så att intagna kan träffa sina barn.

– Men jag vågar inte lova något, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör. 

Det har gått drygt två månader sedan Kriminalvården tog beslutet att stoppa alla besök på landets häkten och anstalter samt ställa in alla permissioner, med anledning av coronaviruset.  

Beskedet orsakade upprörd stämning på flera anstalter och på en anstalt satte fångar igång brandlarmet och orsakade skadegörelse, vilket ledde till att insatsstyrkan på Hall fick skickas dit. Sedan dess har det varit ytterligare en “missnöjesyttring” på en anstalt, enligt Kenneth Holm, säkerhetsdirektör på Kriminalvården. 

Coronapandemin

– Det är väldigt hög risk för smittspridning i landet och därför har vi bedömt att beslutet ska kvarstå tills vidare. Vi har också många intagna som befinner sig i riskgrupp som vi värnar extra. De kan inte själva välja att gå därifrån så vi har ett ansvar.

”Finns en frustration”

Fångarna får i nuläget endast ta emot besök från försvarare, åklagare och polisanställda, men för att de intagna inte ska förlora kontakten med sina familjer får de nu ringa gratis inom Sverige. Snart ska även videosamtal bli verklighet på landets anstalter. 

- Inte minst för barnperspektivet. Det är klart att det finns en frustration och längtan att träffa anhöriga, vi märker det. Men det finns en stor förståelse.

Besök kan bli verklighet

Kriminalvården ser nu även över möjligheten att arrangera fysiska besök under säkrare former. 

– Vi ser över om vi skulle kunna lätta på de restriktioner vi har för besök, men vi är inte riktigt hemma än. Det är lite krångligare på anstalter och häkten än äldreboenden. 

Vad är det som avgör om det blir verklighet? 

– Tiden är en faktor. Om det ser ut som att coronapandemin blir långvarig måste vi hitta lösningar. 

Av totalt 7 000 personer har endast 68 bekräftats smittade av coronaviruset på landets häkten och anstalter. Kenneth Holm ser det som ett bevis på att restriktionerna har haft effekt. 

– Jag ser det som ett gott resultat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet